Tippek szabadtéri edzéshez Shane Tusuptól

Kiemelt Tejszínhub

Az év edzője címet négy alkalommal is megszerző szakember a télen szabadban végzett sportoláshoz gyűjtött össze tippeket, emellett saját edzéstervéről is mesél, amiben a Honor Watch GS Pro segíti.

 

  1. Indulás előtt: a megfelelő öltözet kiválasztása

Shane testhez álló, de nyúló anyagból készült ruházatot javasol, amiben könnyű mozogni, de belül tartja a test által termet hőt. Gyakran megesik, hogy az időjárási elemek és egyéb tényezők elveszik kedvünket az edzéstől, feszélyezhetnek minket, ez pedig maga után vonja az összpontosítás és a mentális erő csökkenését. Ezért is fontos, hogy megtaláljuk azt a ruházatot, ami számunkra legmegfelelőbb adott helyszínen, legyen az erdő, aszfaltos futópálya vagy park.

 

  1. Edzés előtt: bemelegítés

A bemelegítés függhet az edzés típusától, de célja mindig ugyanaz: fokozni a véráramlást és a pulzusszámot, felkészíteni az izomzatot a mozgásra. Shane elmondta továbbá, hogy ha szabadtéren tart  edzést tanítványaival, igyekszik némi változatosságot csempészni a gyakorlatba. Néha beltéren végzik a bemelegítést, vagy bemelegítés közben újabb réteg ruhát vesznek fel, és amikor szükséges, akkor plusz kardio gyakorlatokat illesztenek a bemelegítésbe. Ezekkel is érdemes kísérletezni, majd őszintén átgondolni, hogy mi az, ami nálunk bevált, és mi az, amit elhagyhatunk. Így tudunk tanulni és fejlődni.

 

  1. Szabadtéri sportolás: lépésenként haladjunk

A szakember szerint a szabadtéri edzésre érdemes fokozatosan átállni, különösen akkor, ha mindez télen történik. Fontos, hogy reális elvárásaink legyenek, ne hajtsuk magunkat sérülésig, és ne kockáztassunk egy esetleges megfázást. Ha megvan az edzésforma, amit a szabadban űzünk, bontsuk le szintekre, és mindig az aktuális feladatra koncentráljunk. Ha első nap 10 percet töltöttünk kint, a következő edzés tartson akár csak 1 perccel tovább, így tisztában lehetünk mentális és fizikai határainkkal. Kis lépésekkel és rendszerességgel sokkal messzebbre juthatunk, mint azt elsőre gondolnánk.

 

  1. Ha már elkezdtük: így maradjunk motiváltak

A siker elengedhetetlen része a motiváció. Tűzzünk ki célt magunk elé, vizsgáljuk meg, mi szükséges a cél eléréshez, és ezeket bontsuk kisebb részekre. Ha ilyen apró lépésekben és eredményekben gondolkozunk, akkor minden napra, minden edzésre jut egy cél, amit elérhetünk. Shane javasolja továbbá az edzések naplózását. Az edzések főbb adatainak mérése és rögzítése egyszerűen megtehető egy sportórával és telefonra letölthető alkalmazással. Így követhetjük teljesítményünk a napi, heti célkitűzés tükrében, és haladhatunk a nagy cél felé. Éljünk az ebben rejlő motiváció erejével!

 

Így edz Shane a mindennapokban

Jellemzően a tanítványaimmal együtt edzem én is, kivéve, ha egyszerre több sportolóval dolgozom. Fontosnak tartom, hogy velük együtt csináljam a gyakorlatokat, így tudják kihozni magukból a legtöbbet. Személy szerint nagyon szeretem az erőemelést, de igyekszem rendszeresen kardioedzést is végezni. Ha az időm és a beosztásom engedi, naponta edzek. Mindig figyelek arra, hogy legyenek céljaim, legyen előttem egy aktuális kihívás, amit teljesíteni akarok.

Az edzéseimet évszaktól függetlenül végzem, de a tél beköszöntével néha nekem is nehezebben indul a sportolás. Ilyenkor jelent óriási segítséget az előre kigondolt és leírt edzésterv. A holtpontról sokkal nehezebb újrakezdeni a sportolást, így folyamatosan a lendület megtartására koncentrálok.”  – mondta el Shane.

Shane Tusup a szellemi felkészültség szerepéről és a motiváció megőrzéséről is megosztotta gondolait: „Véleményem szerint az egyik legelhanyagoltabb szempont sportolás esetén a szellemi felkészültség és a célok, teljesítény naplózása. Könnyű elveszni a mindennapok rohanásában, és így megfeledkezni azokról a dolgokról, amik segítenek céljaink elérésében. A rövidebb nappalok és a hidegebb reggeleg könnyen lelohaszthatják motivációnk, mindemellett a helytelen étkezés irányába is tolhatnak minket. Az előre megtervezett rendszer a siker egyik fontos része, és a tervezésre a téli hónapokban még nagyob szerep hárul. Olyan apróságokra gondolok, mint hogy vasárnaponként üljünk le megtervezni a heti étrendet. Ugyanakkor fontos, hogy reális célokat fogalmazzunk meg, amibe beleférnek például a közös családi ebédek, különösen az ünnepek környékén.

Készüljünk előre céljainkra, osszuk be az időnket, állítsunk napi kihívásokat magunk elé, és kövessük, hogy mit sikerült teljesítenünk és mi marad hátra. Ezzel folyamatosan a sikerért dolgozunk és segít elérni célkitűzéseinket.”

SOCIAL MEDIA