Főoldal/Hírek/Tényleg jön a húsadó?

Tényleg jön a húsadó?

Hírek

Újra erőre kapott a húsellenes narratíva Brüsszelben – írja az Agroinform. 

Időről időre felmerül az európai húsadó bevezetésének ötlete. Szeptember elején Eric Lambin, az Európai Bizottság egyik tudományos főtanácsadója a European Science-Media Hubnak nyilatkozott az EU fenntartható élelmiszer-fogyasztásával kapcsolatos elképzeléseiről. Az interjúban többek közt említést tett arról is, hogytámogatja a nagy vöröshúsfogyasztó országok megadóztatását – írja a mezőgazdasági szaklap.

Nem ez az első ilyen állítás: 2020-ban a Tapp Coalitie nevű holland civil szervezet ugyanezzel az ötlettel állt elő, feltételezhetően az EU „Termelőtől a Fogyasztóig” stratégiája által inspirálódva, mivel ez a javaslat nagy valószínűséggel az Európai Bizottság 2024 utáni, jövőbeli kezdeményezéseihez kapcsolódik.

A kérdéssel az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport is foglalkozik. Jacek Zarzecki, a Copa-Cogeca Marhahús Munkacsoportjának alelnöke négy konkrét okot jelölt meg, amiért ellenzi a vörös húsra – vagy egyébként bármilyen más színű húsra – kivetett európai adó leegyszerűsítő ötletét. A tapasztalat azt mutatja, hogy az alapvető fogyasztási cikkekre kivetett adók nem túl eredményesek; a hústermékekre kivetett adó ellehetetlenítené az állattartást Európában; a húsadó támogatói hajlamosak elfeledkezni az állattenyésztést globális gazdasági kontextusáról; ráadásul a húsadó ellentétes az uniós szerződések szellemével.

A húsadó tehát egyelőre aligha valósul meg, az ezzel kapcsolatos további részleteket jól összefoglalja az Agroinform cikke.

SOCIAL MEDIA