Techóriások építik a jövő adatvezérelt kórházát

Hírek Kiemelt

A SAS és a Microsoft partnerségre lépett az Erasmus MC-vel, Hollandia vezető egyetemi egészségügyi központjával, hogy közösen olyan adatvezérelt innováció kifejlesztésén dolgozzanak, amely az egészségügyi ellátás javítását szolgálja.

 

A napjainkra különösen jellemző, egészségügyi ellátás iránti növekvő szükséglet, valamint a súlyos munkaerőhiány hatására az Erasmus MC az adatokból származó információt a betegellátás javítása, valamint a műtők, intenzív osztályok és az ágykapacitás kihasználásának optimalizálása érdekében használja fel.

 

Gépi tanulással a betegekért

Az Erasmus MC három sikeres projekt befejezésével megtette az első lépéseket a jövő kórházának megépítése felé. A vezető analitikai vállalatként ismert SAS partnersége során segítette az egészségügyi központot olyan jelentős megoldások fejlesztésében, amelynél kulcsszerepet játszott a mesterséges intelligencia is. Az egyik innováció képes megmondani, hogy a betegeket egy onkológiai műtétet követően előreláthatólag mennyi idő után lehet biztonsággal hazaengedni. A mesterséges intelligenciamodell alkalmazása növelte a betegbiztonságot és lehetővé tette az ágykapacitások hatékonyabb kihasználását is.

„A technológia segítségével azt reméljük, hogy ápolóink és orvosaink továbbra is magas színvonalú ellátást tudnak biztosítani, de a csökkentett adminisztrációs terhek és a hatékonyabb munkavégzés miatt még több idejük maradhat a betegekre és családtagjaikra” – mondta Dr. Diederik Gommers, az Erasmus MC intenzív osztályának vezetője.

 

Az együttműködést segítve

A mesterséges intelligencia algoritmus fejlesztése és alkalmazása során egyértelművé vált, hogy elengedhetetlen az informatikai osztály, az adatmérnökök, az adattudósok, az orvosok, valamint az ápolók összekapcsolása. Az Erasmus MC ennek érdekében hozta létre a Datahubot, amellyel képes volt összeköttetést teremteni a kórház különböző szakterületei közt.

„Az adatok szolgáltatják az analitika üzemanyagát. A SAS büszke arra, hogy segítheti a Datahub munkáját azzal, hogy megbízható adatáramlásokat hoz létre, amelyek birtokában az Erasmus MC olyan döntéseket hozhat, amelyek javítani tudják a betegellátást és az operatív tervezést. Büszkék vagyunk arra, hogy a megbízható adatáramlás megteremtésével segíthetjük a Datahub munkáját. Ennek birtokában az Erasmus MC olyan döntéseket hozhat, amelyek képesek fejleszteni a betegállást és az operatív tervezést. Az adatokat, ha megoldásokkal kombinálják az egészségügyi központ orvosai és tudósai, azzal az emberek javát szolgáló innovatív projekteket valósíthatnak meg” – mondta Antonie Berkel, a SAS egészségügyi ügyvezetője.

 

SOCIAL MEDIA