Tanároknak nyújt digitális képességfejlesztést a Debreceni Egyetem a Yettel támogatásával

Hírek

A korábban informatika néven ismert tantárgy továbbfejlesztéseként az idei tanévtől már digitális kultúra tanórákkal találkozhatnak a gyerekek, ennek oktatásában nyújt segítséget a Debreceni Egyetem szakemberei által kidolgozott, a ProSuli támogatásával megvalósuló kétszemeszteres, akkreditált felsőfokú szakképzés.

 

A képzés keretében oktatott tantárgyak a digitális kultúra jellegzetességeire fókuszálnak, valamint a digitális képességeket fejlesztik. A pedagógusok többek közt részt vehetnek neveléspszichológiai órákon, tanulhatnak a számítógépes gondolkodásról, a digitális szövegkezelésről, az adatvizualizálásról és a digitális óraszervezésről, valamint programozási alapismereteket és prezentációs technológiákat is szerezhetnek. A képzés második szemeszterében a tervezési ismeretek gyakorlati alkalmazása történik, valamint a hallgatók a tanultak alapján saját témát választanak és szakdolgozatot írnak.

A képzést indító Média- és Könyvtártudományi Intézetben eddig is fontos szempont volt a digitális képességek oktatása, fejlesztése, valamint annak a digitalizálódó világnak és a hozzá kapcsolódó eszközöknek a megértése, amelyben a mindennapjainkat éljük. Az új képzés e két területet kapcsolja össze – írják.

„A tanárok részéről több csatornán is érkezett hozzánk az igény, hogy segítségre lenne szükségük a digitális képességeik fejlesztésében. Azt láttuk, hogy a pandémia felgyorsította és előtérbe helyezte ezt az igényt. A pedagógusok ugyan sok mindent megtanulnak maguktól is, de a képzés remek lehetőséget ad arra, hogy a témában jártas és kompetens szakemberektől lehessen tudást szerezni, a módszertant megismerni, majd azt a mindennapokban alkalmazni” – mondta el Dr. Kálai Sándor, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékének egyetemi docense.

„Az együttműködés révén egy olyan szakmai partnerrel lett gazdagabb a ProSuli program kínálata, amivel még magasabb szintre emelhetjük a pedagógusokat támogató aktivitásainkat. Hosszú távon gondolkodunk az egyetemmel, és bízunk abban, hogy a jövőben más területekre is ki tudjuk majd terjeszteni a kooperációt, és újabb együttműködési lehetőségekben is gondolkodhatunk” – mondta el Koren Balázs, a ProSuli program szakmai vezetője.

 

SOCIAL MEDIA