Színigazgatói pályázatok: Eperjes a Pesti Magyar Színház, Szente az Operett élére pályázik

Hírek

Intézményvezető-váltási dömping indult: 2023. szeptember 11-én járt le a Pesti Magyar Színház igazgatói és a Budapesti Operettszínház főigazgatói pályázata is, mindemellett még koránt sincs vége a Zeneakadémia rektorválasztásának. Az első kettő váratlanul izgalmasan alakul, nem akármilyen kihívói akadtak ugyanis a jelenlegi vezetőknek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig mintha vihar előtti csend uralkodna – írja Sümegi Noémi az Indexen. 

 

A Pesti Magyar Színházat Zalán János Balázs Béla-díjas producer, egyetemi docens vezeti 2015 óta, tehát a harmadik ciklusát kezdené meg a Hevesi Sándor téri teátrumban, ha bizalmat szavazna neki előbb a minisztérium által felkért bizottság, majd Csák János kulturális és innovációs miniszter. Pozícióját erősítheti, hogy nem kisebb személyiség adott ki támogatói nyilatkozatot mellette, mint Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. Eperjes Károly a cikk szerint tandemben pályázik Nagy Viktor rendezővel.

A másik szintén fővárosi és szintén állami fenntartású kulturális intézmény, amelynek élén lejár a vezető mandátuma, a Budapesti Operettszínház. Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes 2019-ben Lőrinczy Györgyöt váltotta az intézmény élén. Kiss-B. szeretné folytatni a munkát, ám komoly kihívót kapott Szente Vajk személyében, aki az utóbbi időben sokat tett a magyar zenés színházért. Ő rendezte az Erkel Színházban a Puskás, a musical és a Kőszívű – A Baradlay-legenda című musicaleket, de ő vitte színre Lehár Ferenc Luxemburg grófját is a Margitszigeti Színházban idén nyáron.

További részletes információk Sümegi Noémi cikkében. 

SOCIAL MEDIA