Szigorodnak a befektetők elvárásai

Hírek Kiemelt

A vállalatok világszerte egyre jobban figyelnek arra, hogy fenntarthatóan működjenek. Csak így tudnak megfelelni a környezet védelme és a társadalmi ügyekre érzékeny döntéshozók növekvő elvárásainak. Az EY tanulmánya szerint tízből kilenc intézményi befektető számára a nem pénzügyi teljesítmény kiemelt szerepet játszik a beruházási döntéseiknél.

 

„A forrásra vágyó vállalatok helyzetét nehezíti, hogy a zöld pénzügyi alapok megjelenésének hatására több cég kezdett úgynevezett greenwashingba, vagyis jobbnak tűnteti fel a tevékenységét annál, mint amilyen valójában. Ez negatív hatással van a felelősen működő piaci szereplőkre. Nekik ugyanis egyre nehezebb bizonyítaniuk, hogy megfelelnek a befektetők szigorú elvárásainak” – hangsúlyozta Lukács Ákos, az EY Fenntarthatósági és Klímaváltozási Szolgáltatások Üzletág vezetője.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az ESG-riportok nincsenek nemzetközileg egységesítve; vagyis a vállalatok egymástól eltérő értékelési rendszereket használnak a környezetvédelemi, társadalmi és vállalatirányítási kezdeményezéseik bemutatásához. Az EY által megkérdezett pénzügyi vezetők háromnegyede szerint szükség is van egy világszerte megegyező jelentéstételi szabályrendszerre.

„A jelenlegi gazdasági környezetben nagyon fontos, hogy egy felelősen működő cég ne veszítse el a befektetők bizalmát azért, mert nem megfelelően mutatja be az egyébként nagyra értékelhető tevékenységét. Ehhez átlátható és beszédes adatokra, valamint egy elismert külső szakértő hitelesítésére van szükség. Így lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani a környezetért, a munkavállalókért és a társadalomért tett eredményeket” – emelte ki Lukács Ákos.

 

Fotó: Pepi Stojanovski/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA