Nagyító alatt a pénzügyi szektor – kiderül, mi a kulcsa a karbonszegény gazdaságra való átállásnak

Hírek Kiemelt

Európa 10 legnagyobb bankja 2030-ig közel 1500 milliárd dollárnyi zöld hitel kihelyezését tervezi – derül ki az EY nemzetközi tanulmányából, amely több mint 1100 pénzintézet tevékenységét értékelte környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontok szerint. Az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezelése hazánkban is egyre fontosabb. A Magyar Nemzeti Bank zöld ajánlástervezete lökést adhat, hogy a pénzintézetek a fenntarthatósági szempontokat hangsúlyosabban érvényesítsék üzleti tevékenységükben.

 

Napjainkra a fenntartható fejlődés, a környezettudatos gazdálkodás és a társadalmi felelősségvállalás a vállalatok versenyképességének fontos tényezőjévé vált. Egy zöldebb jövő kiépítésében kulcsszerep hárul a pénzügyi szektorra, hiszen működésük mellett azáltal is nagy hatásuk van a piacra, hogy kinek és milyen feltételekkel hiteleznek, valamint a kölcsönért cserébe mit várnak el az adósoktól.

 

Elkötelezett a szektor, de hosszú még az út egy zöldebb jövő felé

Az európai bankok már ma is sokat tesznek a klímakockázatok csökkentéséért. A kontinens 10 legnagyobb szereplője 2030-ig közel 1500 milliárd dollárnyi zöld hitel kihelyezését tervezi. Az ESG szempontokat azonban csak kevesen építették még be igazán a működésükbe. Ezt jól jelzi, hogy a környezetre gyakorolt hatásait csupán az európai bankok 44 százaléka mutatja be, de a társadalmi (például munkaügyi vagy adatvédelemi) következményeket is alig több mint felük (55%) tárja a nyilvánosság elé.

 

A sor élére állhat Magyarország az MNB révén

A Magyar Nemzeti Bank felismerve, hogy az EU-s szabályozások csak évek múlva léphetnek életbe, ajánlást fogalmazott meg a hazai pénzügyi szektor számára. Az MNB tervezetében szerepel többek között az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok azonosításának fontossága, a környezetileg káros tevékenységek finanszírozásának csökkentése vagy leépítése és a fenntarthatóságot segítő hitelezési vagy forrásoldali termékek kialakítása.

„Azt gondolom, hogy az MNB ajánlás tervezete kiváló ösztönző lehet. Emellett a COVID kapcsán van egyfajta társadalmi elvárás is, hogy a bankok vegyenek részt a helyreállításban és segítsék az ügyfeleiket. A szektor az út elején tart. A kitűzött célok elérésének kulcsa a hiteles teljesítménymutatók és az egységes jogszabályalkalmazásban van” – hangsúlyozta Hoós János, az EY pénzügyi tanácsadással foglalkozó csapatának vezetője.

Az EY nemzetközi felmérése kiemelten foglalkozik azzal, mely területeken érhetnek el látványos előrelépést a bankok. A tanulmány hangsúlyozza a környezetbarát pénzügyi szolgáltatások bevezetésének fontosságát, a vállalaton belüli sokszínűség erősítésének szükségességét, valamint sürgeti a beszállítóikkal szembeni szigorúbb elvárások felállítását.

SOCIAL MEDIA