Sikeres volt a bértárgyalás a SPAR-nál

Hírek

Megállapodott a 2018-as bérekről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.

Eredményesen zárult a közel 13 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete között lezajlott bértárgyalás. A SPAR Magyarország a garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is biztosít béremelést a dolgozók számára, melyet kiegészít egy saját hűségprogram bevezetésével. A legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a kezdő bér így minimum havi bruttó 200 ezer forint lesz.

A SPAR 2017-ben 10 milliárd forint értékű bérfejlesztést hajtott végre. Ez a szám 2018-ban eléri majd a 9 milliárd forintot, melyet a járulékcsökkentés közel 1 milliárd forint értékben fedez. Ez két év alatt a bérek közel 40 százalékos növekedését jelent – hangsúlyozta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

Az SPAR saját – választható béren kívüli juttatásokat tartalmazó – hűségprogram bevezetésével kívánja honorálni a lojalitást. Ennek értelmében a vállalat 13 ezer munkavállalója 2018-tól továbbra is megkapja az évi 100 ezer forintnyi készpénzes juttatást. Ezen felül pedig azok, akik több mint egy éve a cég alkalmazásában állnak – a SPAR-nál eltöltött évek számától függően – éves szinten minimum 40, maximum 100 ezer forint béren kívüli juttatásban is részesülnek. Ebben az esetben a munkavállalók dönthetnek arról, hogy azt SZÉP-kártyán, vagy SPAR ajándékkártyán kívánják megkapni. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, amely egyedülálló a hazai élelmiszer kiskereskedelmi szektorban, valamint továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény, mely a kiemelt időszakokban 10 százalékos kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával. A kedvezményprogram nagyban hozzájárulhatott, hogy a fluktuációs ráta egy év alatt közel 7 százalékponttal csökkent.

A tervek szerint a munkatársi létszám 2018-ban tovább fog nőni, miután új áruházak építésével és új munkahelyek teremtésével, de meglévő áruházakat is felújítanak: az idei beruházási keret meghaladja a 23 milliárd forintot, amiből közel 20 áruház megújítása és több új áruház átadása valósulhat meg.

SOCIAL MEDIA