Race for the Cure – séta és futás a mellrákos nők támogatásáért

Hírek Kiemelt

Szeptember 25-27. között rendezték meg Európa 22 országában, egy időben a Race for the Cure elnevezésű jótékonysági, figyelemfelhívó esemény. Magyarországon a Mellrákinfó Egyesületet érte az a megtiszteltetés, hogy megszervezze ezt.

Magyarországon évente 8500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot és körülbelül 2500 nőt veszítünk el a késői felismerés miatt. Rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható, mégis kevesen, a nők 40-50%-a jár csak el a szűrővizsgálatokra, amíg ezzel szemben a skandináv országokban ez a szám 80% körül van. A részvételi arány javítása érdekében a Mellrákinfó Egyesület több kampánnyal készül idén októberben is.

A Race for the Cure Európa legnagyobb sporteseménye a nők egészségmegőrzésének szempontjából. Segít a civil szervezeteknek az adománygyűjtésben és a figyelemfelhívásban. Több tízezren fognak „virtuálisan” együtt sétálni/futni a három nap folyamán Európa 22 országában. A regisztrációs díjjal pedig támogatják a szervező egyesületet, akik az összegyűlt pénzt az Országos Onkológiai Intézetnek ajánlották föl egy Cool Hair gép megvásárláshoz, mely abban segít a kemoterápiás kezelés alatt álló hölgyeknek, hogy ne veszítsék el a hajukat.

Az egyesület figyelemfelhívó kampányának fővédnöke Lubics Szilvia (Magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese). Nagykövetei pedig Péntek Enikő (ZONA edző, brand tulajdonos) és Pachmann Péter (televíziós szerkesztő, műsorvezető), akik arra buzdítanak mindenkit social média felületeiken, hogy kapcsolódjanak be szeptember utolsó hétvégéjén az eseménybe, szolidaritást mutatva minden mellrákos nő mellett, ezzel is segítve a gép megvásárlását.

Lubics Szilvia: Sportolni jó. Ha ezzel másoknak is segíthetünk, még jobb. Nőként nagyon fontosnak tartom a mellrák elleni küzdelmet, ezért is vállaltam el szívesen Európa legnagyobb mellrákosokat támogató eseményének fővédnökségét.”

Péntek Enikő: A mellrákosok támogatása mindenki ügye, függetlenül attól, hogy valaha érintett volt-e a betegségben. Ez egyfajta szolidaritás. Közösséget alkotunk nő társaimmal. Örömben és küzdelemben.”

Pachmann Péter: A nő Isten legcsodásabb teremtménye. Nélküle a férfi nemcsak hogy nem létezhetne, de félkarú óriásként nem is érne, szinte semmit. Büszke vagyok, hogy hobbifutóként csatlakozhatom Európa legnagyobb, mellrákosokat támogató eseményéhez.”

„A mellrákkal való szembesülés és a gyógyuláshoz vezető út emberfeletti, a haj elvesztése pedig igen komoly lelki trauma minden nő számára, hiszen nőiességünk egyik fő szimbóluma – mondta Halom Bori, az egyesület vezetője. – Ezért is kérünk mindenkit, hogy csatlakozzon ehhez a nagyszabású eseményhez, amit reményeink szerint jövőre nem csak a virtuális térben tudunk megrendezni.”

 A Mellrákinfó Egyesület immár hatodik éve azon munkálkodik, hogy minél több nőhöz eljusson üzeneteivel: oda kell figyelni magunkra, a testünk jelzéseire és el kell járni a szűrővizsgálatokra. Ha pedig bármi szokatlant észlelünk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni és nem szabad hagyni „lerázni” magunkat. Bár a statisztikák szerint ez még mindig az 50 év feletti nők vezető betegsége, az egyesület azt tapasztalja, hogy a Facebookon általuk létrehozott zárt és titkos csoportban egyre több 40, sőt 30 év alatti érintett nő csatlakozik hozzájuk.

Péntek Enikő

 

Az online esemény, ahova a fotókat, videókat várja az egyesület, már fut a Facebookon.

Regisztrálni pedig ezen a linken lehet.

SOCIAL MEDIA