Peer Parliament: itt az európai éghajlati paktum

Hírek

Az európai éghajlati paktum (továbbiakban paktum) egy olyan, az egész Európai Uniót lefedő kezdeményezés, aminek célja, hogy mozgósítsa, cselekvésre ösztönözze a lakosságot, közösségeket a környezet megóvása érdekében. Mindezt az egyéni cselekedet, illetve a fogadalomtétel ösztönzése által. Az Európai Bizottság által elindított paktum az európai zöld megállapodás része.

 

A paktum részeként indította útjára az Európai Bizottság a „Peer Parliament” névre hallgató kezdeményezést, mely február végéig várja a kitöltéseket.

A Peer Parliament egy innovatív, demokratikus eszköz a polgárok részvételéhez az éghajlati párbeszédben. Arra biztatja a polgárokat, hogy a barátokkal, családtagokkal, kollégákkal és szomszédokkal kötetlen (online vagy offline) környezetben beszélgetve megvitassák, hogyan válhat Európa klímasemlegessé. A Peer Parliament lefolytatásához az alábbi 3 fő téma közül választhatnak az érdeklődők:

  • Hogyan közlekedjünk és utazzunk?
  • Hogyan tegyük az energiát zölddé és méltányossá?
  • Étkezési és fogyasztási szokásaink

Ahhoz, hogy egy Peer Parliament megvalósuljon, szükség van egy szervezőre, aki összehívja az általa kiválasztott embereket (5-10 fő) egy beszélgetésre. Ez lehet egy kellemes vacsora az otthon melegében, teázás a kedvenc kávézóban, vagy akár egy online videóhívás is. A szervezőnek, vagyis a „hosztnak” szükséges regisztrálnia ezen a felületen. A zökkenőmentes megvalósítást pedig egy útmutató biztosítja. Emellett minden témához 1-1 tananyag társul, amely háttértudást ad a résztvevők számára. Ezek a támogató anyagok ezen a linken érhetők el, a Peer Parliament brossúrájával együtt.

Minden téma, azaz minden beszélgetés két fő kérdésre összpontosít. Ezekre vonatkozóan az egyes csoportok megvitatják a lehetséges megoldásokat, és a megbeszélések után szavaznak a preferált lehetőségekről. A szavazás eredményét a szervező töltheti fel ezen az oldalon, egy rövid kérdőív kitöltése által.

 

Mi történik az eredményekkel?

Február végén az előbb említett honlapra feltöltött szavazatok és vélemények összegyűjtésre és összesítésre kerülnek az összes európai Peer Parliament eredményével. Az éghajlati paktum Titkársága ezután jelentést készít az eredményekről, és benyújtja azt az Európai Bizottságnak, majd megvitatja azt a politikai döntéshozókkal és az érdekelt felekkel. Az eredmények továbbá beépülnek az Európa jövőjéről szóló konferenciába.

Ebben a videóban Frans Timmermans biztat mindenkit a Peer Parliament kezdeményezésben való részvételre:

A kezdeményezéssel kapcsolatos kérdéseket a hu@euclimatepact.eu emailcímre küldhetők el.

 

SOCIAL MEDIA