Ideje, hogy a Tanács és a Bizottság végre megvédje az európaiakat és az Uniót, mondják EP-képviselők

Hírek Kiemelt

A parlamenti felszólalók nagy többsége a Tanács és a Bizottság válaszlépését várja az uniós értékek folyamatos pusztítása miatt Magyarországon és Lengyelországban

 

A szerdai plenáris vitán az Európai Unió Tanácsa szlovén elnökségének nevében felszólaló Anže Logar külügyminiszter és az uniós értékekért és az átláthatóságért felelős Věra Jourová biztos, bizottsági alelnök bírálta a nemrég elfogadott magyar LMBTIQ-ellenes törvényt. Mindketten rámutattak: a jogszabály ellentétes az uniós törvényekkel, és a kérdés a Szerződések alapján uniós hatáskörbe tartozik.

A képviselők azt kérték a tagállamokat képviselő Tanácstól és a Bizottságtól, hogy védje meg az európaiakat és az Unió egészét. Az uniós értékek elleni támadást az tette lehetővé, hogy sem a Bizottság nem tett konkrét lépéseket az uniós költségvetés védelmére, de ami még fontosabb: a Tanács sem halad előre a Magyarországra és Lengyelországra vonatkozó 7. cikk szerinti eljárásban, jelentették ki a képviselők. Többek szerint a politikai akarat ilyen hiánya súlyosbítja a helyzetet, folyamatosan erodálja az Európai Uniót és hozzájárul a jelenség terjedéséhez. Egyes képviselők megjegyezték: a magyar és a lengyel kormány az uniós értékek elleni támadással fedi el saját korrupcióját és szakpolitikai kudarcait.

Több képviselő védelmet kért az LMBTIQ-emberek, különösen a kiskorúak számára attól az akár testi-lelki károkat is okozó üldöztetéstől, amellyel szembenézni kénytelenek. Az Unió nem hagyhatja szó nélkül, hogy a pedofília-ellenes jogszabály álcája alatt megsértik a kiskorúak szólásszabadsághoz és méltósághoz való jogát, jelentették ki.

Néhány képviselő szerint azonban semmi probléma nincsen a magyar jogszabállyal, és a magyar kormány kizárólagos joga, hogy ilyen ügyekben döntsön. Az Uniót kettős mérce alkalmazásával vádló képviselők úgy vélik, hogy az LMBTIQ-emberek és szervezetek előtt Magyarországon és Lengyelországban semmilyen akadály nem tornyosul, és a kérdést mások pusztán a „hagyományos” vagy „konzervatív” értékeket valló tagállamok függetlensége elleni támadásra használják.

A vita magyar felszólalói

Hidvéghi Balázs (független)

Győri Enikő (független)

Dobrev Klára (S&D)

Donáth Anna (Renew)

Hölvényi György (EPP)

Cseh Katalin (Renew)

A vita részletei itt láthatók, a teljes vita itt tekinthető meg. A témával kapcsolatos állásfoglalási indítványról csütörtökön szavaz a Parlament.

 

SOCIAL MEDIA