Nagyszabású MNB kiállítás-sorozat indul Kínában Fajó János és a Pesti Műhely alkotóinak műveiből

Hírek

Az Út – Fajó János és a Pesti Műhely címmel indul vándorkiállítás Kína számos nagyvárosában, az MNB Arts and Culture divíziója és a Fajó Alapítvány együttműködésében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott művészeti gyűjtemény bemutatója Sanghajban, a Liu Haisu Művészeti Múzeumban lesz augusztus 19-én.

 

Az MNB-Ingatlan közleménye szerint a jegybank 2020-ban kezdte el kortárs gyűjteménye építését, elsősorban a magyar geometrikus absztrakt és a neoavantgárd irányzat művészeire fókuszálva, akik a hatvanas-hetvenes években együtt haladtak a világ legprogresszívabb irányzataival. A gyűjteményezés azóta kiegészült a középgenerációs és a legfiatalabb korosztály munkáival.

Mint felidézik, a tárlat anyaga a Pesti Műhely alapító tagjaira koncentrál, akik 1971 és 1988 közt szitanyomó tevékenységgel foglalkoztak, és a korszak meghatározó művészeti közösségét alkották. A Pesti Műhely minden tagjától (Bak Imre, Fajó János, Hencze Tamás, Keserü Ilona, Mengyán András és Nádler István) több fontos alkotás is szerepel a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményében, ezekből válogatott Sárvári Zita kurátor, kiegészítve a Fajó Alapítvány saját anyagával és kölcsönzött művekkel – áll a közleményben.

A közlemény idézi Hamvai Kingát, a gyűjtemény gondozásáért felelős MNB Arts and Culture divízió vezetőjét, aki elmondta, hogy a divíziónak nincs saját kiállítótere, de folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy gyűjteményüket láthatóvá tegyék a nagyközönség számára is. Az MNB gyűjtemény nemzetközi bemutatása nemcsak a bank, hanem az ország imázsát is pozitívan befolyásolja – hangsúlyozta a divízió vezető.

Mint írják, az MNB Arts and Culture által gondozott gyűjtemény missziója: a hazai közönség mellett külföldön is láthatóvá tenni az MNB kortárs gyűjtemény anyagát. A kiállítás-sorozat Kína számos nagyvárosában augusztus 19-től szeptember 17-ig lesz látható.

 

Fotó: Fajó művek az MNB Arts & Culture kiállításán (Fajó Alapítvány/Facebook)

 

SOCIAL MEDIA