Komoly gondok a 2024-es költségvetéssel, több százmilliárd mínusszal nem számolt a kormány

Hírek Kiemelt

Miközben lezárult a parlamenti elfogadás előtt álló 2024-es költségvetés általános vitája, egyre világosabb, hogy a tervezettel van egy óriási gond. Nem számol ugyanis továbbra sem a jegybank veszteségtérítésével és legutóbb ennek a hiányosságnak a súlyos következményeire hívta fel a figyelmet elemzésében az Állami Számvevőszék is -írja összefoglalójában a Portfolio.hu.

 

Az ÁSZ alapvetően megalapozottnak tartja a jövő évi költségvetést, de néhány gyenge pontra felhívja a figyelemet. Bevételi oldalon a jövedéki adó esetében lát 53 miliárd forintnyi kockázatot. Sokkal rosszabb a helyzet kiadási oldalon, ugyanis számos intézmény esetén a kiadási előirányzat alacsonyabb, mint a várható infláció, így a terv csak extrém takarékossággal tartható. A helyi önkormányzatok esetében 7,4%-os csökkenés várható reálértékben.

A legkomolyabb kockázat azonban a Magyar Nemzeti Bank kapcsán merül fel. A jegybank a „2022. év után 2023-ban is súlyos veszteséget kénytelen majd elkönyvelni, melynek mértéke 1 855 milliárd forint körül alakulhat. Ennek bekövetkezése esetén a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény (MNB tv.) 166. §-a értelmében a saját tőke és a jegyzett tőke különbözetét a központi költségvetésnek öt éven belül, évente egyenlő részletben az MNB eredménytartaléka javára közvetlenül meg kell térítenie. A térítés – hatályos jogszabályok szerinti – 2024. évi összege várhatóan eléri a GDP 0,5 százalékát, amely nagyságrendileg 430 milliárd forintot tesz ki” – írja a Portfolio.  Vagyis az MNB vesztesége miatt a 2024-es büdzsében 430 milliárd forintnyi bevételnövekedésre vagy költségcsökkentésre van szükség.

 

 

SOCIAL MEDIA