Műanyaghulladék-csökkentési kötvény a Henkeltől – elsőként a világon

Hírek Kiemelt

A Henkel újabb lépést tesz a vonzó vállalati finanszírozási eszközök és a fenntarthatóság terén elért haladás ötvözésében: A Henkel világviszonylatban elsőként kötött „Plastic Waste Reduction Bond” műanyaghulladék-csökkentési kötvényt. A japán Dai-ichi Life és a Dai-ichi Frontier Life biztosító társaságokkal kötött kötvényből származó bevételeket a Henkel kifejezetten műanyaghulladék-csökkentési tevékenységeivel kapcsolatos projektekre és kiadásokra fordítja. A kötvény ötéves lejáratú, teljes volumene 70 millió dollár.

 

A „Plastic Waste Reduction Bond” műanyaghulladék-csökkentési kötvény hangsúlyozza a Henkel elkötelezettségét a körforgásos gazdaság előmozdítása, a műanyaghulladék csökkentése, és ezáltal a fenntartható pénzügyek mellett. Ugyanakkor lehetőséget nyújt további tapasztalatok szerzésére a fenntarthatósági szempontokat is magában foglaló pénzügyi termékekről. 2018-ban a Henkel volt az első vállalat Németországban, amely szindikált „Fenntarthatósági hiteleket” kötött, azaz egy olyan hitelkeretet, amely a Henkel teljesítményéhez kapcsolódik három független fenntarthatósági besorolásban.

 

Hozzájárulás a Henkel fenntarthatósági céljainak eléréséhez

A fenntarthatóság nemcsak a jövőre vonatkozó stratégiai keretünk szerves részét képezi, de egyre fontosabbá válik a befektetők és a pénzügyi piacok szempontjából is.  Büszkék vagyunk arra, hogy elsőként vállalkozunk egy műanyaghulladék-csökkentési kötvény kibocsátására, és ezáltal ismét vonzó feltételekkel innovatív, fenntartható befektetéseket kötünk. A finanszírozási koncepciók és a műanyaghulladék csökkentését célzó kezdeményezéseink összekapcsolásával a pénzügyi csoport folyamatos elkötelezettségét mutatja, miszerint aktívan hozzájárulunk fenntarthatósági programunkhoz” – mondta Marco Swoboda, a Henkel pénzügyi igazgatója.

A műanyaghulladék az egyik legnagyobb környezeti kihívás az egész világon. Megerősítettük egyértelmű elkötelezettségünket a fenntarthatósági tevékenységeink felgyorsítása iránt, és ambiciózus célok elérésére törekszünk a műanyaghulladék csökkentése illetve a körforgásos gazdaság elősegítése érdekében”– tette hozzá Sylvie Nicol, a Henkel igazgatóság emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelős tagja. – Ez a műanyaghulladék-csökkentési kötvény erőteljes jele azon meggyőződésünknek, hogy különösen ilyen időkben, a jelenlegi COVID 19 válság közepette, fokoznunk kell erőfeszítéseinket a fenntartható megoldások és koncepciók előmozdítására az egész szervezetben, a teljes értéklánc mentén.”

A Dai-ichi Life ösztönözte az ESG-befektetéseket, és aktívan fektetett be zöld és társadalmi kötvényekbe. Ez az első olyan vállalati kötvény, amelyet kizárólag a műanyaghulladék csökkentésére fordítanak. Mivel a kötvényt a gyártó bocsátja ki, a hatás közvetlenül az ellátási láncba jut, például a  Henkel fenntarthatóbb csomagolási megoldásokat fejlesztett ki, az újrahasznosított műanyag mennyiségének növelésével – mondta Kenjiro Okazaki, a Dai-ichi Life globális fix jövedelmű befektetési osztály igazgatója. – Arra számítunk, hogy a műanyaghulladék-csökkentési kötvény hozzájárul a fenntartható gazdaság előmozdításához és a műanyaghulladék csökkentéséhez.”

 

Kezdeményezések és partnerségek a műanyaghulladék csökkentése érdekében

A kötvényből származó bevétel hozzájárul azon kulcsfontosságú projektek és tevékenységek finanszírozásához, amelyeket a Henkel 2025-ös csomagolási céljainak elérése érdekében hajt végre. Addigra a Henkel csomagolásának 100%-a újrahasznosítható vagy újrafelhasználható* lesz, a fosszilis alapú szűz műanyagok mennyisége 50%-kal csökken. A Henkel segítséget kíván nyújtani annak megakadályozására is, hogy a műanyaghulladék a környezetbe jusson. A fenntartható csomagolási megoldások kidolgozása mellett a Henkel számos partnerségben és iparágközi kezdeményezésben vesz részt, amelyeknek célja a csomagolásfejlesztés innovációjának ösztönzése és a körforgásos gazdaságba való átállás elősegítése. Például a társaság a Műanyag Hulladékok Szövetsége (AEPW) alapító tagja és a Műanyag Bank partnere.

A HSBC ebben az ügyletben zöld struktúrázási tanácsadóként és vezető menedzserként járt el. Az ügylet további pénzügyi részleteit nem tették közzé.

SOCIAL MEDIA