Morcsányi Géza emlékére ingyen nézhető a Testről és lélekről a FILMIO-n

Hírek Kiemelt

A napokban elhunyt Morcsányi Géza emlékére ingyenesen lehet megnézni a főszereplésével készült Testről és lélekről című, Arany Medvével jutalmazott filmet péntektől vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a FILMIO-n – tájékoztatta a NFI az MTI-t.

 

Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója január 4-én, életének 71. évében hunyt el.

Mint az NFI közleményében felidézik, a 2017-ben mintegy két évtized kihagyás után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című fanyar humorú szerelmesfilmjében két zárkózott ember szarvasként találkozik az álmaikban. A film elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját.

Első magyar filmként megkapta a sydney-i filmfesztivál fődíját, Herbai Máté operatőrt a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki, az Európai Filmakadémia tagjai pedig Borbély Alexandrát díjazták a film női főszerepében nyújtott „lenyűgöző” alakításáért.

Enyedi Ildikó rendező Morcsányi Gézát, a magyar irodalmi élet meghatározó alakját kérte fel az Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről férfi főszerepére. Morcsányi Géza a Könyves Magazinnak nyilatkozva korábban azt hangsúlyozta, soha életében nem vágyott a szereplésre. Enyedi Ildikó felkérését mégis elfogadta, mert úgy gondolta, a forgatás nem fellépés, ott nincs közönség, amikor meg majd lesz, akkor már neki nem kell ott lennie. „Valószínűleg nagyon vágytam valami önfeledtségre” – emlékezett Morcsányi Géza.

 

Fotó: AFP

 

SOCIAL MEDIA