Mégis, mi alapján és hogyan választunk virslit?

Hírek

A virslit senkinek nem kell bemutatni, tízből kilenc megkérdezett szokta vásárolni a terméket. A lakosság 59 százaléka finom, meleg, otthon gyorsan elkészíthető ételként tartja számon, ezzel lekörözve a sokak által favoritnak gondolt mirelit pizzát is – derül ki a PICK reprezentatív felméréséből.

 

A felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság háromnegyede a rántottát tekinti életmentő, gyorsan elkészíthető meleg ételnek, míg a melegszendvicsről a válaszadók 69 százaléka gondolkodik így. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén 59 százalékkal a virsli végzett, amely így letaszította a trónról a mirelit kész pizzát (20 százalék).

A virsli népszerűsége nem meglepő, hiszen egyre többen vannak tisztában azzal, hogy olyan minőségi alapanyagokból készülő ételről van szó, amelyből nem mellesleg gyorsan és praktikusan, igen változatos ételek készíthetőek. Széles hústípus- és ízválasztékának köszönhetően pedig mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illőt, legyen az sertésből vagy csirkehúsból készült, roppanós vagy hámozott, frankfurti, sajtos vagy éppen laktózmentes sajtos ízesítésű.

A válaszadók közel fele (49 százaléka) választ megbízható márka alapján. A vásárlók 48 százaléka keresi a magas hústartalmú virsliket, míg 39 százalék a hústartalmon felül arra is odafigyel, hogy magas minőségű alapanyagokból készült virslit vegyen le a polcról. Az eredmények azt tükrözik, hogy ahányan vagyunk, annyiféle virslit szeretünk, még családon belül is: a megkérdezettek közel harmada többféle típusú virslit vásárol, ha a családtagok más-más fajtákat kedvelnek, 8 százalék pedig azt a virslit veszi meg, amit a gyermekük szeret.

A kutatásban résztvevők válaszai szerint a legnépszerűbb termékek a sertéshúsból készült virslik, a roppanós virsliket pedig a frankfurti és a bécsi virsli követi a kedveltségi listán. Bár a virsli eredeti recept alapján sertéshúsból készül (az első frankfurti virslik a 13. században készültek), mára a baromfivirslik is egyre nagyobb teret hódítanak, a megkérdezettek 16 százaléka kifejezetten ezeket a termékeket keresi, de olyanok is vannak (8%), akik ízesítés alapján választanak.

A személyes preferencia mellett az életkor, az életszakasz is nagymértékben befolyásolja, hogy ki milyen típusú virslit vásárol vagy fogyaszt: a gyermekes családok általában előnyben részesítik a hámozott és baromfihúsból készült kisebb méretű virsliket, míg a felnőttek inkább a sertéshúsból készült, roppanós virsliket fogyasztják előszeretettel.

 

Photo by Oliver Fetter on Unsplash

 

SOCIAL MEDIA