Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

Hírek Kiemelt

A Xiaomi mobiltelefon-gyártó és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével.

 

A Xiaomi x Leica Optical Institute – az alapítók korábbi együttműködésére is építve – a két vállalat innovációs potenciálját egyesítve készül úttörő jelentőségű termékek és megoldások kifejlesztésére, amelyek új mércét állíthatnak fel a mobil elektronikai eszközök optikai képességei, a technológiai megvalósítás és a felhasználói élmény tekintetében. Az új kezdeményezés nagy hangsúlyt fektet a fejlesztői elvek érvényesítésére, a technológiára, és a felhasználói élmény fokozására. A Xiaomi 14 Ultra lesz az első olyan termék, amely kézzelfogható módon fogja demonstrálni az új megközelítés előnyeit.

A Xiaomi x Leica Optical Institute a mobil képalkotáshoz kapcsolódó optikai technológiák terén folyamatosan új, innovatív megoldásokkal fog előállni. A cél egy olyan mobil képalkotó optikai rendszer megalkotása, amely megfelel a mobil fotográfia felemelkedésével fémjelzett korszak igényeinek. Az intézmény – a Leica és a Xiaomi egyéni erősségeire építve – négy kulcsterület fejlesztésére összpontosít: a kompakt, ultraprecíziós optikai lencsék tervezésére, a komputerizált fényképezési teljesítmény növelésére, a lencsék minőségét meghatározó optikai szabványok érvényesítésére, valamint a legmodernebb optoelektronikai technológiák kutatására, és ezek eredményeinek alkalmazására a termékfejlesztésben.

A célok elérése érdekében a Xiaomi és a Leica jelentős erőforrásokat mozgósított és közös, kétszáz szakértőből álló munkacsoportot állítottak fel. Peter Karbe, a Leica optikai tervezésért felelős igazgatója, akinek a nevéhez köthető a negyedik generációs Leica objektívek, például Noctilux és az APO sorozat kifejlesztése, lesz az intézmény optikai technológiákért felelős szakértője (Optical Expert), Zeng Xuezong, a Xiaomi Csoport alelnöke és a Xiaomi Mobile Phone Department elnöke pedig az igazgatói pozíciót fogja betölteni a szervezetben. Yi Yan, a Xiaomi Csoport szoftvertechnikai csapatának vezetője és Wang Xuanran, a Xiaomi Camera Department vezérigazgatója lesznek az igazgatóhelyettesei.

A Xiaomi erős K+F támogatást fog nyújtani az intézménynek. Első körben három kutatólabor Pekingben történő felállításáról állapodtak meg a felek, amelyek a kamerák hardverének, képalkotó képességeinek fejlesztésére, valamint az objektív és szubjektív képminőség elemzésre fognak koncentrálni. Az összesen 2644 négyzetméteren elterülő laborokat a világ legjobb, legnagyobb és leginkább automatizált K+F központjaiként fogják számon tartani.

A Xiaomi Group partnere és elnöke, William Lu elmondta: „A Leica az elmúlt több mint száz évben világszínvonalú optikai lencsék kifejlesztésével szerzett hírnevet magának, és a legkifinomultabb mérnöki konstrukciók kifejlesztésével és gyártástechnológiai kiválósággal mutatott példát a világnak. A Xiaomi hisz abban, hogy „minden kép a fény megragadására épül” és hogy így tudunk „értelmet adni a valóságnak”. A Xiaomi x Leica Optical Institute megalapításával mindkét fél erősségeit fogjuk még jobban kihasználni, még kijjebb tolva a mobil képalkotó optikai képességek határait, ezzel pedig vezető pozíciót tudunk biztosítani a vállalataink számára a mobil képalkotás korában.”

Matthias Harsch, a Leica Camera AG vezérigazgatója elmondta: „A Xiaomival való együttműködésünk elmúlt két éve igazi sikertörténet. Együtt képesek voltunk a Leica fotográfiában megszerzett tapasztalatát a mobil képalkotás területén hasznosítani, ami a közösen kifejlesztett Leica Summilux optikai lencsékben öltött testet. A Xiaomi 14 Ultra készülékben megjelenő optikai rendszer az együttműködésünk egy újabb fejezetének fontos mérföldköve lesz, amely arra hivatott, hogy a ma elérhető legjobb Summilux lencsékre támaszkodva biztosítson vezető szerepet vállalatainknak a mobil képalkotás területén. A Leica vezető szerepe az optika területén több mint egy évszázados örökségre épül. A Xiaomi x Leica Optical Institute megalapításával arra köteleztük el magunkat, hogy a vállalataink legjobb, optikai technológiákban jártas szakértőinek tudását egyesítjük. Azt határoztuk el, hogy együtt fogunk úttörő jelentőségű innovációkat végrehajtani a mobil képalkotó optika területén, tovább tágítva a technológia lehetőségeit, és megfelelve a fejlett optikai rendszereket követelő új korszak kihívásainak.”

 

SOCIAL MEDIA