Már gél formában is szedhetjük a vitaminokat

Hírek

A közelmúltban több sajtótermék is beszámolt róla, hogy egy magyar innovációnak köszönhetően gél formában is szedhetjük a vitaminokat a hagyományos kapszulás és tablettás bevitel helyett. Az is kiderült, hogy a fejlesztésbe és gyártásba beszállt Balogh Levente milliárdos is, akinek célja az volt, hogy a lehető legkevesebb segédanyag kerüljön az emberek szervezetébe. Most Dr. Tóth Tamás táplálkozási és fogyókúra szakértő mondja el véleményét a gélvitaminról.

 

A fejlesztés azt ígéri, hogy nem csak minimális lesz a termékben az adalékanyagok mennyisége, melyek káros hatásairól is egyre több tanulmány jelenik meg, de szinte íztelen lesz, és a felszívódás már a szájnyálkahártyán megkezdődik, ami a hatékonyságot növeli. „A gélvitaminok mindkét téren különösen előnyös tulajdonságokkal bírnak” – mondta el Dr. Tóth Tamás.

A terméket volt szerencsém kipróbálni és valóban íztelen marad tőle a pohár víz, amivel bevesszük. Fontos kiemelni, hogy ez sem „csak” kényelmi szempont, hiszen ez a forradalmi technológia teszi lehetővé, hogy a nem feltétlenül az egészségünket szolgáló adalékanyagokat a minimálisra csökkentsék benne.

„Közhely, de a 21. század már nem csupán a vitaminok bevitt mennyiségéről szól, hanem – akár a gyógyszerek esetén – számos egyéb tényezőről. Ide tartozik az adott készítmény hasznosulása a szervezetben, a használatának kényelme és gyakorisága, az íze, az adalékanyagok mennyisége. Ha egy vitamin rosszul szívódik föl, gyakran kell bevenni, bonyolult a bevitele, kellemetlen ízű, akkor az kudarcra van ítélve” – mondta.

 

„A gélvitamin ideális gyermekek, idősek és betegek számára, hiszen bevitele semmilyen problémát nem okoz”

A táplálkozási és fogyókúra szakértő elmondta, hogy kiemelt jelentősége van annak, hogy egy adott hatóanyag kapcsán mennyire számíthatunk arra, hogy az emberek azt rendszeresen és előírás szerűén használják. Minél egyszerűbb a bevitel, annál nagyobb az esély folyamatos használatra és annál nagyobb az esély, hogy a kívánt eredmény – jelen esetben a folyamatos vitaminellátás – bekövetkezik. „A gélvitaminok előnye ezen a téren jelentős a versenytársakhoz képest. Egy vízben oldódó/elkeveredő, gyakorlatilag ízetlen, vagy inkább a vízhez nagyon hasonló ízű, folyékony állagú készítmény bevitele praktikusan semmilyen problémát nem okoz. A nyelési nehézségekkel küzdők (idősek, betegek), a nagyobb méretű tablettáktól kapszuláktól ódzkodó emberek (gyermekek) esetén nagyon sokat segíthet egy ilyen állagú vitamin” – tette hozzá Dr. Tóth Tamás.

 

Dr. Tóth Tamás: A gélvitaminok előrelépést jelentenek az adalékanyagok minimalizálásában

„Az adalékanyagokkal kapcsolatban általános törekvés, nem csak az élelmiszerek, de a táplálékkiegészítők esetén is, azok bevitelének csökkentése. Nem tudjuk őket teljesen nélkülözni, mert a fogyaszthatóság és biztonságosság megköveteli a használatukat, de az igény jogos és érthető, hogy minimalizáljuk a szervezetbe bekerülő mennyiséget. A jelenlegi előírások – beleértve az EU és Magyarország jogszabályait, a WHO ajánlásait – maximálisan a biztonságra törekednek, figyelembe véve a tudomány aktuális eredményeit, de értelemszerűen az ezen a téren jelentkező esetleges kockázatokat úgy csökkenthetjük leginkább, hogy minél kevesebbet viszünk be ezekből az anyagokból. Nagyon egyszerűen fogalmazva: nekünk igazán csak a hatóanyagra van szükségünk, az adalékanyagokra nem. Könnyű belátni, hogy a gélvitaminok, amikben minimális mennyiségben vannak csak jelen ezek az összetevők, kifejezett előrelépést jelentenek ezen a téren a vitaminok széles palettáján” – mondta el a szakértő.

 

Nem csak az immunrendszerünknek van szüksége vitaminokra

„A vitaminok fogyasztásával kapcsolatban nem beszélhetünk szezonalitásról, de ha lehet ilyet mondani, akkor a tél egy picit „szezonabb”, mint az év többi szakasza. Ilyenkor a néphagyomány szerint több C vitaminra van szükségünk, ami így nem pontos (egész évben szükségünk van C-vitaminra viszonylag egyenletes bevitel mellett), de az biztos, hogy az immunrendszer működése és a C-vitamin között felállított összefügés logikus és megalapozott. Ráadásul nyilván nem csak C-vitamin az egyetlen, amire gondolni érdemes és nem az immunrendszer az egyetlen, aminek szüksége van vitaminra a testünkben” – zárta gondolatát a táplálkozási és fogyókúra szakértő.

A magyar fejlesztésű gélvitamin már megtalálható négyféle kiszerelésben a patikák polcain – írják.

 

SOCIAL MEDIA