Málnay Levente: „A további növekedés nem mehet a nyereségesség kontójára.”

Hírek Kiemelt

Ismét jön a Big Picture, a televíziós piac meghatározó eseménye. Az ügynökségek és a márkatulajdonosok megismerhetik a piac legnagyobb szereplőinek jövő évi kínálatát és újdonságait. A nagy bejelentések a Big Picture színpadán hangzanak majd el október 26-án. Erre készülve beszélgettünk a meghatározó csatornák néhány vezetőjével, producerével, műsorvezetőjével. Málnay Levente, az AMC Networks International Közép- és Észak-Európáért felelős ügyvezető alelnöke a televíziós piac trendjeiről, az AMC hazai  pozíciójáról, a saját gyártásról és sok más aktuális kérdésről beszélt. 

 

Mely trendek határozzák meg leginkább napjaink televíziós piacát?

A streaming szinte kötelező, látszik azonban, hogy minden szereplő útkeresésben van. Azzal együtt, hogy a befektetési szakasz nem feltétlenül profitábilis, még nagyobb a tétje annak, mikor mit és hogyan lépnek meg a szereplők. Rendkívül komoly anyagi vonzatai vannak minden ilyen irányú elköteleződésnek. Természetesen mi is követjük az idők szelét, van streamingre vonatkozó tervünk, de a régióban még egy darabig biztosan a lineáris csatornákból fogunk tudni megélni.

 

„Mi a jól kiszámítható, megbízható játékos szerepét töltjük be” – mondtad tavaly a Márkamonitor kérdésére az AMC hazai pozícióját illetően. Idén is sikerült megbízhatóan teljesítenie az AMC-csatornacsaládnak?

Továbbra is tartom a megbízhatóságra vonatkozó korábbi állításomat, mert elsődleges fontossággal bír a stabil működés. A magyarországi piac 2023-ban nem mutatja a nyugaton jellemző jelentős visszaesés jeleit, s ez még mindig jónak látszó trend, de azért az infláció mellett, reálértéken már korántsem ilyen rózsás a kép. Az előttünk álló év kapcsán mindenképp érdemes beemelni a képletbe a profitabilitás versus bővülés tengelyen a stabilitást, úgy vélem, a további növekedés nem mehet a nyereségesség kontójára.

 

Az AMC filmcsatornaként indult Amerikában, és Magyarországon is nagyon erős a filmes lábatok. Hosszú távon is számolsz a filmcsatornáitok meghatározó szerepével?

Az anyacég stúdiós hátterének kétségtelenül vannak előnyei, hiszen a Fear the Walking Dead vagy a Better Call Saul tartalmai mindig megtalálják a magyar közönséget. Ugyanakkor távolabbi perspektívából tekintve, széles skálájú portfóliónkban négy különböző műfaj, zsáner segíti a csatornák közti egyensúlyt, amelyben a film mindig talál nézőt. A portfólió elemei közül – bárhogyan is teljesítsenek – mindig van olyan, amelyik nyerésben van, és olyan is, amelyiknek erős kihívója akad. A filmcsatornáinknak nagyon jó éve volt, vannak olyan piacok, például Románia, ahol elképesztően erős töretlenül a trend. Ami biztonságot ad számunkra, az az, hogy nemcsak az egyes csatornák teljesítése számít önmagában, hanem a teljes paletta. Emellett izgalmas látni, hogy egészében hogyan halad előre a vállalat. A kereskedelmi tévék versenyében a harmadik helyen állunk, és bízom benne, hogy meg tudjuk tartani ezt a pozíciót!

 

Milyen súlyt képvisel ma az AMC-csatornákon a saját gyártás?

A saját gyártás fontos számunkra: a sikere nem csupán a nézettségben mutatkozik meg, produkcióinkat a világ minden tájáról számtalan nemzetközi filmfesztiválon nyert díjak sora és a világ számos piacán való sikeres megmérettetés egyaránt fémjelzi. Nem titok, régiós szerepünkhöz nagyban hozzátartozik, hogy Magyarországon kívül is gondolkodjunk a lokális tartalmak előállításában. Egyre nagyobb a fókusz a cseh és a szlovák gyártáson, nagyságrendileg több produkció készül és fog forogni 2024-ben. Az itthon bevált sikerrecepteket remek eredményekkel adaptáljuk.

Jó példa erre a bűvészet történetéről készült Abrakadabra. Szinte kézenfekvő volt, hogy szülessen lokális verzió Csehországban is, mivel az alapok közösek, a specifikus, helyi arcok pedig közel hozzák a sorozatot a cseh vagy épp a szlovák nézőinkhez. De ugyanígy tettünk az itthon óriási sikerrel vetített Várfoglalók sorozattal, amelyhez megkerestük a „szlovák Vadon Janit”, aki azon a piacon tudja megszólítani a nézőket, humorral, önazonosan, lelkesedéssel. A célunk mindezekkel a gyártásoptimalizálás és a sikerreceptek átültetése, hiszen a nézőkben – nációtól függetlenül – közös, hogy mindig vevők a jó történetekre, amelyeket izgalmas karakterek vagy nagy kalandok színeznek.

 

Tavaly kiemelted a sportjogok fontosságát, ennek ékes bizonyítéka a Bajnokok Ligája-meccsek közvetítése a Sport1 és a Sport2 csatornán. A drága BL-jogok monetizálhatók-e a magyar piacon, vagy ez inkább invesztíció a márkáitok erősítésére az éles sportpiaci versenyben?

Az AMC nem a presztízsbizniszben hisz, ezeknek a befektetéseknek meg kell térülniük. A BL a világ egyik legerősebb content brandje, ha ez nem térül meg, akkor semmi! Persze a kérdésed valószínűleg arra irányul, meddig érdemes elmenni egy jó dealért, vagy mindenáron kellenek-e bizonyos sportjogok. A sport ebből a szempontból a portfóliónk olyan eleme, amely – hasonlattal élve – igazi, vérprofi kötéltáncos egyensúlyozást kíván, hogy ne billenjünk ki egyik oldalra sem.

 

Milyennek látod a streaming fejlődését, szerepét a magyar piacon? Veszélyeztetik-e már a lekérhető szolgáltatások a lineáris televíziók üzleti eredményességét?

Ez izgalmas kérdés, amely még egy darabig foglalkoztat bennünket, de leginkább azon múlik, hogy a kábeloperátorok a streamingpiacot beemelik-e a lineáris televíziók ökoszisztémájába, vagy azon kívül tarják. Az utóbbi esetben a nézők eldönthetik, melyik streamingszolgáltatásra fizetnek elő, és a lineáris televíziózás továbbra is fejlődik, emellett megmarad egy nagyon jó ár-érték arányú propozíciónak. Ma a közel ötórás napi átlagos tévénézési idővel és a még mindig relatíve olcsó pay TV árakkal ez széles tömegeknek szóló, megfizethető szórakozás. Éppen ezért azt tartjuk fontosnak Magyarországon, hogy a streaming fejlesztésével is a lineáris televíziózás ökoszisztémáját támogassuk, erősítsük, így, a mostani terveink szerint, a streamingszolgáltatásunk kiegészítő szolgáltatás lesz.

 

Egyik nagykövete vagy a Hungarian Business Leaders Forum „Vállalatvezetők az egyensúlyért” elnevezésű kezdeményezésének, melynek célja, hogy a női döntéshozók aránya növekedjen a vállalatok vezetésén belül. Hogyan értékeled a program eddigi eredményeit, illetve a női vezetők szerepét az általuk irányított vállalatoknál?

A női vezetők támogatása, számának növekedése már önmagában üzletileg is hasznos. Emellett meggyőződésem, hogy a női vezetői szerep természetes, vállalt, önkéntes kell legyen, azaz minden nő saját maga dönthesse el, van-e egyáltalán ambíciója a közép- vagy felső vezetői szerepkörre. Amennyiben igen, akkor a vállalat, a család, az üzleti közösség adjon meg minden segítséget számára, hogy a választott szerepben, hivatásban kiteljesedhessen. A döntés lehetősége és a támogatás, ez az a két faktor, ami szerintem előremozdítja ennek a fontos témának az ügyét. Az ma már kutatásokkal alátámasztott tény, hogy az a vezetői csapat, amiben a nők és a férfiak hasonló arányban vannak jelen, jobb döntéseket hoz, mert más szempontokat, megközelítést, megoldási javaslatot tud kidolgozni egy heterogén, vegyes testület. A program során több olyan karizmatikus női vezetőt ismertem meg a magyar üzleti világból, aki jó példát mutat e téren. Mindemellett legalább ennyire fontos hangsúlyozni, hogy a család támogatása és a megfelelő cégkultúra elengedhetetlen a sikeres vállalatirányításhoz – és ez nemtől független kérdés.

 

 

SOCIAL MEDIA