Major Kamill Franciaországban élő kortárs festő legújabb alkotásaiból nyílik tárlat a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

Hírek

A színes organikus lenyomatok a művész lelki harmóniáját és a természethez való kapcsolatát tükrözik. A kiállítást Prof. Dr. Keserü Katalin nyitja meg.

 

„Ismeretes, hogy Major a párizsi École des Arts Décoratifsban olyan szinten sajátította el a szitanyomás technikáját a 70-es években, hogy nemcsak taníthatta ott, de a legjelentősebb kortársai is őt kérték fel terveik kivitelezésére. A Hortus meus új sorozata vászonra nyomott/szitázott, szabálytalan, tépettnek látszó, színes „formák” sokféleképp el- vagy összerendezett együtteseiből áll. Kiindulópontjuk egyetlen „megkötözött”/átlókkal osztott, piros „motívum”, melynek 5 darabja, de maguk az átlók is részt vesznek a szét- vagy összerendeződés, különféle alakzatokká válás folyamatában, a kétféle – pozitív és negatív: fekete és fehér alapra nyomott – „motívum” és színei kibontásában, életre keltésében. Változatos mozgásokba, táncra perdülnek, lazán összetartozó struktúrákká is válnak, újabb színeket is vesznek maguk közé – a sorozat így befejezhetetlen.

Mint Major munkásságában máskor is, talán most is elgondolkozhatunk költészet és kép termékeny kapcsolatain művészetének (és a művészet) történetében. Gyerekkorában jelent meg Weöres Sándor Bóbita című kötete, melyben A Tündér röpködése, a vers ritmusa: daktilusainak könnyed lendülete és sorvégi spondeusainak szabályos visszatérései a „csomagból” kibontott elemek szabad röptének, majd visszavonulásának példája lehetett. Ami röviden: az élet maga” – írja Prof. Dr. Keserü Katalin.

Major Kamill a Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett. Mesterének Lantos Ferencet, Simon Bélát, Bálint Endrét, és Gyarmathy Tihamért tekinti.

1972-ben érkezett Párizsba, majd beiratkozott az ottani iparművészeti főiskola grafika szakára, ahol azután hosszú évekig tanított is. Azóta is Franciaországban él és alkot, számos baráti és munkakapcsolat fűzte/fűzi a legjelentősebb franciaországi magyar képzőművészekhez, mint például Hantaï Simonhoz, Székely Verához, Anna Márkhoz. A KMFA Galéria közel húsz éve mutatta hazai és nemzetközi szinten Major Kamill alkotásait. A Falk Miksa utcai galériás tárlatok mellett rendeztek számára többek között Brüsszelben és Párizsba is kiállításokat. Legutóbb Budapesten a Műcsarnokban 2020-ban láthattunk válogatást a műveiből.

A tárlatot június 15-én este 18.00 órai kezdettel Prof. Dr. Keserü Katalin nyitja meg és július 14-ig látogatható hétköznapokon 10:00 és 18:00 között.

 

SOCIAL MEDIA