Magyarországon elsőként a Budapest ONE irodaházat ismerték el a legmagasabb minősítéssel a WELL nemzetközi szakértői

Hírek

A tudományos módszerekkel már egy évtizede folyamatosan fejlesztett WELL-minősítés célja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. A washingtoni székhelyű IWBI az épületeket tíz szempont alapján vizsgálja.

 

Magyarországon a legelső WELL minősítést a Corvin Sétányon található, ugyancsak Futureal fejlesztésű Corvin Technology Park irodaház szerezte meg 2021-ben, ezt követte idén a Váci úton az Advance Tower két üteme, most pedig a Budapest ONE került sorra.

A Budapest ONE több mint 25 ezer négyzetméteres, 2020 elején átadott első üteme mindenben teljesítette a WELL Platina szigorú elvárásait. Az időjárás viszontagságainak és a klímaváltozásnak is ellenálló szerkezetű komplexumba energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszert, valamint hővisszanyerős légtechnikai rendszert szereltek be, az irodaház elektromosáram-igényét részben napelemes rendszer biztosítja. A Budapest ONE belső falait nyugalmat sugárzó színek borítják, de multifunkciós „WELL-szoba” és tágas, zöld tetőkert, tusolóval felszerelt biciklitároló, az épület tetején pedig panorámás futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll. Emellett lehetőség van elektromos autók töltésére, a szelektív hulladékgyűjtés pedig alapvető. Az épület belsejében fél hektárnyi nyitott közteret hoztak létre, amit egyedi kialakítású, a biodiverzitás növelését is segítő zöldterület tesz közkedvelt találkozóhellyé. A területre az időjárás függvényében szabályozott, alacsony vízfogyasztású öntözőrendszert is telepítettek.

„A legmagasabb WELL-előírásokat is betartva olyan különleges irodatereket valósítunk meg, amelyekkel a bérlők nem csupán vonzó, egészséges és kreatív munkahelyeket alakíthatnak ki dolgozóiknak, de az ESG-teljesítményüket, és ezáltal a versenyképességüket is javíthatják. Elkötelezettségünket bizonyítja, hogy az öt magyarországi WELL minősítésű épületből négyet is a Futureal fejlesztett. Sőt, a Budapest ONE WELL Platina elismerése nem csupán itthon, de nemzetközi szinten is ritkaság, hiszen egész Kelet-Közép-Európában ez a második épület, ami a nemzetközi minősítők helyszíni vizsgálata során is igazoltan megfelelt a legmagasabb elvárásoknak” – hangsúlyozta Radványi Gábor, a Futureal Development főépítésze.

 

SOCIAL MEDIA