MAGYAR PÁRIZS III. – Válogatás a Párizsi Iskola magyar származású szobrászainak alkotásaiból

Hírek Kiemelt

A nagysikerű Magyar Párizs kiállítás sorozat keretében jelenleg a szobrászművészek alkotásait mutatják be Kálmán Makláry Fine Arts galériában. Olyan világhírű művészeket, kiknek szülőhazája Magyarország, de kiteljesedésük, szinte teljes életművük Franciaország művészeti áramába tartoztak.

Az École de Paris kiemelkedő tagjai közül Miklós Gusztáv, Csáky József, Beöthy István, Anton Prinner, Sylvester Katalin, Victor Román és Szabó László alkotásai láthatók a 30-as évektől. A fa és bronz technikával készült alkotások jellemzően a 20. század eleji avantgárd irányzatok, főleg a szürrealizmus, a kubizmus, majd később az art deco és az absztrakt stílus jegyeit hordozzák magukban.

A Falk Miksa utcai galériában a hazai közönség most először találkozhat ezekkel az egyedülálló szobrokkal, melyek közül jónéhányat már többször is kiállították olyan neves nemzetközi múzeumokban, mint például a párizsi Pompidou-központ, a Rodin Múzeum, a Musée National d’ Art Moderne, vagy a New York-i Metropolitan Museum. Ez a hiánypótló kiállítás egyben utat is nyit a fent említett alkotók művei számára, hogy végre elfoglalják méltó helyüket a magyar művészettörténetben is.

A kiállítás ingyenesen látogatható hétköznap 10.00 – 18.00 óra között 2021. június 22. és július 30. között.

A tárlat megtekintéséhez a kmfagallery@gmail.com e-mail címen regisztráclhatnak az érdeklődők.

 

Fotók: Kálmán Makláry Fine Arts

 

SOCIAL MEDIA