Magyar fejlesztésű önfertőtlenítő falburkolat gátolhatja a fertőzések terjedését a most épülő járványkórházakban

Hírek Kiemelt

Saját kutatás-fejlesztése eredményeként heteken belül piacra dobhatja önfertőtlenítő falburkolatát a Graboplast, amely a speciális felületkezelésnek köszönhetően vegyszer nélkül képes lebontani a mikroorganizmusokat, így a vírusokat és baktériumokat is. A győri székhelyű vállalat azt követően kezdte el fejleszteni a világszerte egyedülálló falburkolatot, hogy a saját szabadalma alapján gyártott, több éve elérhető padlóburkolata már több országban bizonyított a fertőzések elleni küzdelemben. A speciális falburkolat a most épülő mobil járványkórházakba is bekerülhet.

 

A Közép-Európában a speciális padlógyártás terén meghatározó Graboplast saját szabadalma alapján több éve gyártja az elsősorban egészségügyi intézmények számára kifejlesztett Silver Knight padlóburkolatát, mely a világ számos pontján, Kínától az Egyesült Államokig bizonyított a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben. A Silver Knight termékcsalád speciális felületkezelése a hasonló, antibakteriálisnak nevezett padlókkal szemben nem csupán gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását, hanem kifejezetten elpusztítja azokat, mindezt vegyszerek használata nélkül. A termék felületén olyan réteget alakítottak ki, amely 8 óra alatt még az úgynevezett szuperbaktériumokat is képes elpusztítani. Mindemellett az önfertőtlenítő réteg nem tartalmaz antibiotikumokat, így a kórokozók nem válhatnak rezisztenssé velük szemben. Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a koronavírus terjedéséről érkező első beszámolók után megnőtt az érdeklődés a cég önfertőtlenítő tulajdonságú burkolata iránt, és egyre gyakrabban kaptak olyan jelzéseket partnereiktől, hogy a vírusok és baktériumok elleni védekezésben nagy szükség lenne egy hasonló tulajdonságú falburkolatra is. A várhatóan heteken belül piacra kerülő, világszerte egyedülálló termék előnye, hogy olyan nagy felületeket lehet általa biztonságosabbá tenni, amelyek közösségi terekben, így kórházakban is gyakran több emberrel kerülnek érintkezésbe – tette hozzá Jancsó Péter. A termékcsalád hatékonysága a kettős védelmi vonalban rejlik: az első egy természetes, több száz éve ismert és alkalmazott fertőtlenítőszer, az ezüst ion, míg a második, fény hatására aktiválódó védőréteg a vele érintkezésbe kerülő mikroorganizmusokat vízre és szén-dioxidra bontja, így az elpusztult kórokozók nem tudnak egy védőréteget képezni, amely újabb populációk számára táptalajul szolgálhatna.

A speciális felület hatékonyságát független intézetekben, az ISO 27447 szabvány szerint végzett magyar, amerikai és kínai vizsgálatok is tanúsítják, melyeket kifejezetten nehezen elpusztítható, illetve gyakran előforduló baktériumokon (pl. MRSA, VRE, ESBL, E-Coli) végeztek el. Az eredmények alapján a Silver Knight felület a vele érintkezésbe kerülő mikroorganizmusok több mint 99 százalékát elpusztítja néhány órán belül. A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban valós környezetben végzett összehasonlító teszteknek szintén az volt az eredménye, hogy a termék hatékonyan eliminálja a vele érintkezésbe kerülő mikroorganizmusokat.

SOCIAL MEDIA