Magyar fejlesztésű fertőtlenítő robot a koronavírus ellen – szabolcsi kistelepülésen indul a tömeggyártás

Hírek Kiemelt

A koronavírus elleni küzdelemben nyújt segítséget a Violetta nevű, hazai fejlesztésű és gyártású fertőtlenítő robot. Az önjáró berendezés UV-C sugárzással pusztítja el a mikroorganizmusokat, baktériumokat és vírusokat, köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2-t is. A tömegtermelés az alig 500 főt számláló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban, Fülesden indul.

Közép-Európában elsőként tavaly májusban a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján helyeztek üzembe UV-C fény kibocsátásával fertőtlenítő, dán gyártású robot, amely jelenleg a koronavírus ellen folytatott harc egyik leghatékonyabb védekezési módja. Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően azonban már mi is birtokában vagyunk ugyanolyan berendezésnek.

„Évek óta foglalkozunk robotok fejlesztésével. A nevünkhöz fűződik az ország első robot kávézójának megnyitása, ahol pincér robotok szolgálnak fel a vendégeknek. Sajnos a pandémia miatt mi is zárva tartunk. A koronavírus-járvány alatt létrehoztuk a Violetta fertőtlenítő robotot, mely egészségügyi intézményekben, plázákban, szállodákban, irodaházakban használható” nyilatkozta a fertőtlenítő robot fejlesztését és gyártását végző Enjoy Robotics Zrt. részéről Csizmazia Tibor vezérigazgató.

Az UV-C robot automata és önjáró, tehát a beprogramozást követően magától dolgozik a fertőtlenítésre kijelölt területen, kikerülve az útjába kerülő tárgyakat. Mivel emberi jelenlétre nincsen szükség a vezérléséhez, ezért a fertőzés szempontjából veszélyes helyekre is beküldhető. Ráadásul teljesen vegyszermentes, a technológia könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. A fülesdi robotgyárban a fertőtlenítő robot mellett hamarosan nővér, idősgondozó és pincér robotok is készülnek.

 

SOCIAL MEDIA