Magyar cég fejlesztésével lépett szintet az ózonos fertőtlenítés

Hírek Kiemelt

Miközben az elmúlt hónapokban a fertőtlenítés kiemelt szerepet kapott az életünkben, a telemetriai megoldásokkal 14 éve foglalkozó magyar vállalkozás, a MOHAnet kidolgozta, hogy az ózonos fertőtlenítés hogyan lehet biztonságos bárki számára, aki ózonnal szeretné sterilizálni környezetét. A magyar cég ezzel új fejezetet nyitott az ózonos fertőtlenítés történetében.

 

Az ózonos fertőtlenítés nem újdonság, alkalmazása nagy múltra tekint vissza, azonban a kezdeti alacsonyabb technikai színvonal és hatásfok miatt igazán csak a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével vált népszerűvé, hiszen az ózonos eljárások nem hoznak létre egészségre káros mellékterméket, a fertőtlenítő eljárás végeztével az ózon maradványok nélkül tiszta oxigénné alakul vissza. Az ózon alapvetően egy mérgező gáz, ám szakszerű használata zárt terekben magas szintű fertőtlenítésre alkalmas. Hogyan lehet biztonságosan és az emberi tévedés lehetőségét minimalizálva fertőtleníteni? Ez volt a MOHAnet és az Ozone White célja, amikor a meglévő ózonfertőtlenítési folyamataik fejlesztésén gondolkodtak.

„Tavaly áprilisban kaptuk a felkérést az Ozone White-tól. A cél egy automatizált, egyszerűen és biztonságosan használható rendszer kialakítása volt. Kihívást jelentett, hogy előttünk még senki nem foglalkozott hasonlóval, így számos technikai akadállyal csak a fejlesztés során szembesültünk. Először is meg kellett értenünk, hogy milyen logika alapján működik egy ózon szenzor, ezt kellett a már nálunk lévő tudással és tapasztalattal összekapcsolni. Különösen lényeges kérdés volt, hogy melyek azok a komponensek, amelyekre építhetjük a telemetriát és az ózon oxidáló hatásának is képesek lesznek hosszú távon ellenállni. Végül mindössze 5 hónap alatt sikerült egy olyan, távolról is felügyelhető és irányítható rendszert létrehoznunk, ami kizárja az emberi tévedés lehetőségét és bárki számára könnyedén alkalmazható a készség szintű használat elsajátítását követően” – mondta Havasi Zoltán, a MOHAnet vezérigazgatója.

A fejlesztés 5 hónapja alatt nem csupán mobilapplikáció segítségével működtethető ózon szenzort fejlesztettek ki, hanem a teljes rendszer innovációját is elvégezték. Az ózongenerátor felhő alapú rendszeren, Telenor mobilinternet-kapcsolaton keresztül kommunikál a szenzorokkal, ami másodpercről-másodpercre pontos adatokat szolgáltat a fertőtlenítés állapotáról. Mobilapplikáció segítségével követhető, hogy az ózon hogyan terjed a területen és a behatási idő után hogyan alakul vissza oxigénné. A korábban ún. gázmesterek által végzett méréseket immár a készülékben lévő szenzor látja el, ami valós időben képes pontosan megítélni, hogy az adott területen mekkora mennyiségű ózon felhasználására van szükség a megfelelő fertőtlenítéshez, mikor tekinthető az ózon-koncentráció biztonságosnak. A felhasználó a mobilalkalmazásban követheti végig a folyamatot a fertőtlenítés alatt álló területtől távol, például egy másik szobából, de akár 100 kilométerrel messzebbről is figyelheti. Az IoT-vezérelt ózongenerátoros fertőtlenítés adatait a rendszer naplózza és az adatokat automatikusan továbbítja a bárki számára elérhető nemzetközi nyilvántartásba.

“Az elmúlt években egyre több ügyfelünk érdeklődik az IoT megoldások iránt. Partnerünk, a MOHAnet fejlesztése kiváló példa arra, hogy a kreativitás, a szakértelem és persze a mobilinternet adta rugalmasság képes megreformálni és új piacokat nyitni korábban ismert offline szolgáltatásoknak. A mi részünk ebben a stabil és megbízható mobilnet-kapcsolat biztosítása, és azon dolgozunk, hogy ez mindenki számára elérhető legyen, cégmérettől függetlenül” – teszi hozzá Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketingigazgatója.

Az okos-ózongenerátor jelenleg validációs fázisban jár, az üzemeltetési tapasztalatok begyűjtését követően magánszemélyek, intézmények, bármilyen felhasználó számára elérhetővé válik a szakember bevonását nem igénylő, maximális hatékonyságú ózonos fertőtlenítés.

SOCIAL MEDIA