Mácsai Pál és Máté Gábor is nemet mondott Vidnyánszkynak

Hírek

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója azt szeretné, ha az általuk koordinált 2023-as Színházi Olimpián minden hazai, illetve határon túli teátrum részt venne. A színházak többségével még tárgyalások zajlanak, a budapesti Katona József és Örkény István Színház igazgatója azonban az Index kérdésére a távolmaradás okairól beszélt.

 

A világ minden tájáról érkeznek a legkülönbözőbb művészeti társulatok a 2023-as X. Színházi Olimpiára, amelynek programjai a Nemzeti Színház koordinálásával valósulnak meg Magyarországon. A gigantikus eseménysorozat több művészeti ágban, sok alprogrammal, több kisebb fesztivállal kiegészülve áprilistól júniusig kínál egyedülálló lehetőséget a találkozásra a színházaknak és a közönségnek – írja a portál.

Az együtt gondolkodás és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta Vidnyánszky Attila azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a szervezők és a magyar partnerszínházak képviselői számoltak be a 2023-as X. Színházi Olimpiára vonatkozó terveikről.

Azt Vidnyánszky is elismerte, hogy vannak színházak, amelyek még nem döntöttek, és van, amelyik azt mondta, hogy inkább nem csatlakozik a Színházi Olimpiához. Ezzel együtt is szembetűnő volt, hogy a Nemzetin kívül egyetlen budapesti prózai kőszínház sem volt ott a kerekasztal-beszélgetésen. Az Index ezek után szerette volna megtudni a fővárosi színházak képviselőitől, hogy részt vesznek-e – és ha nem, miért – a 2023-as Színházi Olimpián. Máté Gábor, a Katona József színház igazgatója az Indexnek elmondta, hogy személyes megkeresés érkezett Vidnyánszky Attilától, telefonon történt a meghívás. „Összehívtam a Művészeti Tanácsot, és hosszas mérlegelés után ezzel az indokkal utasítottuk el a meghívást: »A jelenlegi színházi helyzetben olyan súlyosak a hatalom által nem kedvelt színházak veszteségei, olyan mély az árok a két oldal között, annyira elmérgesedett ez a kibeszéletlenségekkel és rágalmakkal terhelt helyzet, hogy ennek feloldását elképzelhetetlennek tartjuk a nagyszabású Színházi Olimpián való közös részvétellel.« Vidnyánszky postafordultával válaszolt, sajnálatát fejezte ki a távolmaradásunkkal kapcsolatban, és kérte, hogy ha meggondolnánk magunkat, jelezzük.”

A kérdéseket elküldték Mácsai Pálnak is, az Örkény István Színház igazgatója a következőket válaszolta: „Az Örkény István Színház meghívást kapott a Színházi Olimpiára, ám nem él a lehetőséggel. Döntésem oka, hogy a részvétellel közösséget vállalnánk az Előadó-művészeti törvény tartalmával és létrehozásának módjával, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának tartalmával és módszerével. Nem mellékes az sem, hogy a rendelkezésre álló összeg területünkön olyan kivételes, hogy egy részéből is hosszú távon lennének megoldhatók szakmánkban alapvető problémák – például a független színházak és társulatok helyzete, amelyeknek zavartalan működése a kőszínházi gyakorlat mellett a magyar előadó-művészet jövőjének egyik záloga. A döntést társulatunk egyetértésével hoztam meg.”

A Vígszínház nem utasította el a részvételt, Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatója azt mondta: „Tudomásunk szerint a Vígszínházhoz hasonlóan több budapesti színház is szándékát fejezte ki a Színházi Olimpián való részvétellel kapcsolatban. Mi magunk is tárgyalunk a körülményekről, a lehetőségekről, tehát a konkrét tervek még formálódnak.”

 

Fotó: Denise Jans/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA