Lendületesen debütált a Toyota GR Yaris múlt hétvégén Goodwoodban

Hírek Kiemelt

Az október 16-18-án megrendezett Goodwood SpeedWeek futamsorozaton a GR Yaris és a GR Supra is pályára lépett, a TOYOTA GAZOO Racing (TGR) pedig látványos közvetítésben osztotta meg a történteket a világ virtuális nagyközönségével.

A Goodwood Festival of Speed (GFoS) egy hihetetlenül népszerű motorsport-fesztivál, ahol minden év júliusában összegyűlnek a világ autósport-rajongói, új és régi versenygépei és élvonalbeli versenyzői. A 2020-as eseményt azonban el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt, és helyette egy nézők nélküli rendezvényt tartottak Goodwood Speedweek néven, amit az interneten keresztül, élő adásban közvetítettek. A TGR 2009-ben versenyzett először a GfoS-en, és 2012 óta rendszeres résztvevője a motorsport-fesztiválnak. Az október 16 és 18 között megrendezett rallyfutamon (Rally Sprint) az új GR Yaris volt a “nullás autó”, és a Motorsports versenypálya gyorsasági szakaszán (First Glance) is végigszáguldott. A GR Yarist úgy tervezték, hogy mindenki élvezetesen vezethesse a világ bármelyik útján. Ez úgy vált lehetővé, hogy a mérnökök beleépítették mindazt a tapasztalatot, amit a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (WRT) szerzett a motorsportban, megtanulva, mitől válik egy gép versenyképessé a WRC-ben, és az új modellt már a fejlesztés kezdeti szakaszától a profi pilóták tesztelték és értékelték. A vállalat mesterpilótája, Morizo vágyát valóra váltva (“keltsük újra életre a Toyota sportkocsikat”) az új GR Yaris már az új, fordított koncepcióval készült, vagyis ebben az esetben egy versenygépet alakítottak sorozatgyártású modellé. A hétvégi eseményen a TGR WRT 2019-es versenyzői, Jari-Matti Latvala és Kris Meeke, illetve az idei évad egyik sztárja, Elfyn Evans vezették a GR Yarist. A Goodwood Motor Circuit aszfaltján emellett a GR Supra Limited Edition modell is megjelent. Videokapcsolaton keresztül a Toyota világszintű elnöke, a mesterpilótaként Morizo néven ismert Akio Toyoda is részt vett a rendezvényen, a képek segítségével osztva meg a nézőkkel a motorsport iránti szenvedélyét, a GR Yaris fejlesztése során szerzett benyomásait és az autó tesztelésének személyes tapasztalatait.

 Morizo mesterpilóta (Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke) videoüzenete:

“A hozzánk hasonló autórajongók számára nem létezik jobb hely, mint Goodwood. Igazi ünnep ez minden érzékünk számára – még úgy is, hogy idén nem szagolhatjuk az aszfalt fölött lebegő benzingőzt. Ám Richmond hercegének ötlete nyomán legalább hallhatjuk és láthatjuk ezeket a fantasztikus új gépeket, amelyek közt kedvencem, az új GR Yaris is ott van. Ez a sorozatgyártású változata a Yaris WRC versenyautónak, ami 2019-ben a győztesek klubjába repített minket, így jelenleg mi vagyunk a WRC bajnokai! Valójában azért szerepelünk az olyan motorsportokban, mint a WRC is, mert sokat tanulhatunk arról, hogyan készíthetünk még dinamikusabb, még élvezetesebben vezethető autókat. A Toyota mesterpilótájaként magam is részt vettem az új GR Yaris megalkotásában és behangolásában, méghozzá Gazoo csapattársunkkal, a kiváló Tommi Mäkinennel együtt. Sajnos most nem tudok bemutatni önöknek egy komolyabb tesztvezetést, de azért szeretnék egy kis ízelítőt adni abból, mit tartogat ez a gép. Jó szórakozást!”

SOCIAL MEDIA