Nem csak a koronavírus elleni védekezésben, az azt követő helyreállításban is szerepet vállal a Toyota

Hírek Kiemelt

A világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártója, a több mint 170 országban jelen lévő Toyota világszerte aktívan támogatja a koronavírus-járvány elleni védekezést (Magyarországon eddig  20 járművet bocsátott az első vonalban küzdő egészségügyi szolgálatok és segélyszervezetek számára), ám a vállalat világszintű elnöke, Akio Toyoda elmondása szerint megerősített vállalati struktúrája révén a vezető szerepet kíván betölteni a COVID-19 járvány után a gazdaság helyreállításában is.

 

A Toyota világszerte igyekszik támogatni a koronavírus elleni küzdelmet, a kormányzatok és közigazgatási szervek, valamint az egészségügyi szakemberek és segélyszervezetek munkáját, akik pihenés nélkül dolgoznak a fertőzött betegek diagnosztizálása és ellátása érdekében. A vállalat világszintű elnöke, Akio Toyoda meggyőződése, hogy „a járvány miatt szenvedő emberek érzéseit szem előtt tartva gyorsabb következtetéseket kell levonnunk, azonnali döntéseket kell hoznunk, és minden eddiginél sürgősebb intézkedéseket kell foganatosítanunk a biztonság és védekezés legfontosabb kérdéseire összpontosítva”. Ennek jegyében a Toyota minden tőle telhetőt megtesz, hogy támogassa a járvány elleni harc élvonalában küzdőket, akik megakadályozhatják vagy fékezhetik a COVID-19 vírus további terjedését, hiszen ez most a társadalom elsődleges és legfontosabb feladata. A Toyota több megoldással is segíti és újabb módokon is támogatni fogja ezt a folyamatot, megvizsgálva a lehetséges támogatások különféle módozatait, felhasználva globális beszállítói láncolatát, illetve a gyártás és a logisztika terén szerzett know-how-ját, amelyek hasznosak lehetnek a vírus elleni küzdelemben.

Mindemellett nem hagyható figyelmen kívül az az aggodalom sem, amit a vírus terjedésének a gazdaságra gyakorolt közép- és hosszú távú hatása okoz. Miközben a jelen veszélyhelyzetben a vírus terjedésének visszaszorítására és az egészségügyi szakemberek támogatására törekszik, a Toyota arra is felhívja a figyelmet, hogy a helyzet normalizálódása után fel kell készülni a gazdasági tevékenység helyreállítására. Előre tekintve, szervezeti struktúrájának fejlesztésével – miközben fenntartja a foglalkoztatást –, a vállalat határozott előkészületeket tesz a jövőre nézve, arra törekedve, hogy az autóipar minél előbbi helyreállításának elősegítésével hozzájáruljon a gazdasági fellendüléshez, amely mind Japán, mind pedig a világ többi része számára  kulcsfontosságú iparágnak számít.

 

A létfontosságú egészségügyi szektor és az egészségügyi termékek gyártásának támogatását célzó intézkedések

A Toyota világszerte támogatja a helyi közösségeket és az egészségügyi szervezeteket, orvosi ellátást és élelmiszer-adományokat, felszereléseket, anyagi támogatást, egyedi fejlesztéseket, know-howt, vagy épp autókat biztosítva. Az alábbiakban erre olvasható néhány példa.

 

Japán

 • Egészségügyi arcvédő pajzsok (védőmaszkok) gyártása
 • Az egészségügyi felszerelések gyártási hatékonyságának javítása a Toyota Gyártási Rendszer (Toyota Production System, TPS) alkalmazásával
 • Segítség a tünetmentes, de fertőző betegek utazásában
 • A Toyota beszállítói láncának felhasználása a higiéniai termékek, például arcvédő maszkok beszerzésére
 • Az egészségügyi intézmények által használt felszerelések beszállítása
 • Részvétel a gyógyszerfejlesztést és a fertőzés elleni küzdelmet támogató kutatási tevékenységekben

 

Kína

 • Pénzbeli adományok a Kínai Vöröskereszt számára egészségügyi felszerelések beszerzéséhez
 • Egészségügyi termékek (pl. arcmaszkok az egészségügyi dolgozók számára, védőruházat, védősapkák és fertőtlenítő szerek) adományozása

 

Észak-Amerika

 • A Toyota és a DENSO felkészül a COVID-19 elleni küzdelemhez szükséges 3D nyomtatású egészségügyi arcvédő pajzsok (védőmaszkok) illetve arcmaszkok gyártására
 • Segítség felajánlása a lélegeztetőgép-felszereléseket gyártó vállalatoknak, felhasználva a TPS-t a termelékenység fokozására (jelenleg a vállalatok kiválasztásának fázisában tart)
 • A gyártás/technológia fejlesztésével kapcsolatos know-how átadása a létfontosságú termékek és az egészségügyi felszerelések gyártóinak, a termelékenység növelésére
 • Arcmaszkok és higiéniai termékek (pl. cipőhuzatok, kesztyűk, vatta) adományozása a helyi egészségügyi intézményeknek és mentőszolgálatoknak

 

Európa

 • Egészségügyi arcvédő pajzsok (védőmaszkok) és kéz nélküli ajtónyitók gyártása 3D nyomtatással
 • Az egészségügyi dolgozók munkaerő-menedzsment rendszerével és az orvosi berendezések karbantartásával kapcsolatos ismeretek biztosítása a termelési know-how felhasználásával
 • Járművek, bérautók és ingyenes országúti assistance-szolgáltatás az egészségügyben és a vészhelyzettel kapcsolatos tömegközlekedésben dolgozók számára
 • Pénzbeli és tárgyi adományok az országos és helyi mentőszolgálatok és egészségügyi szervezetek, kórházak számára (pl. maszkok, védőöltözetek, lélegeztetőgépek)

 

Ázsia

 • Igény szerinti ingajáratok szervezése az egészségügyi dolgozók számára (Toyota Mobilitási Alapítvány)
 • Járművek biztosítása az egészségügyi dolgozók és más, a járványügyben tevékenykedő szakemberek számára
 • Egészségügyi arcvédő pajzsok (védőmaszkok) és védőöltözetek biztosítása

 

A társult partnerek zökkenőmentes üzletmenetének támogatása

A japán felülvizsgálja azokat a finanszírozási feltételeket és azon üzleti tranzakciók kondícióit, amelyeket a Toyota és a Toyota Csoport vállalati partnerei (például a márkakereskedők és beszállítók) számára kínálnak. A helyi üzletfelekkel és a Toyota Financial Services munkatársaival együttműködve a Toyota minden egyes ilyen helyzetet külön-külön megvizsgál, és rugalmasan, a részletekre kiterjedő figyelemmel igyekszik enyhíteni a partnerek esetleges nehézségeit.

 

A vállalati struktúra javítására irányuló kezdeményezések a jövőbeli fellendülés érdekében

A Toyota előnyösnek tartja a távmunkát a COVID-19 vírus terjedésének megelőzését célzó intézkedésként, azonban szeretne változtatni a gyártási ágazatban az irodai dolgozók által végzett távmunka, valamint a termelékenység javításának a módján. Ezen kívül a Toyota az üzemeiben is proaktív lépéseket tesz a termelékenység javítása, a költségek csökkentése és a dolgozók továbbképzése érdekében a termelőüzemekben a csökkentett vagy felfüggesztett termelés nyomán felszabadult plusz idő kihasználásával, hogy választ adjon a vállalati struktúra jövőbeli továbbfejlesztését és a csoporton belüli versenyképesség javítását célzó egyre határozottabban megjelenő igényre. Ha a jelenlegi régiókban javítani tudja a termelékenységet, a Toyota számára lehetővé válhat a megfelelő erőforrások (emberi, dologi és pénzügyi erőforrások) biztosítása, és ennek nyomán új területre koncentrálhat, melynek révén hatékonyabbá válhat a növekvő CASE terület kezelésében / javíthatja a növekvő CASE terület kezelésének képességét, miközben az ügyfelek elégedettségének javítására is erőfeszítéseket tesz. Ennek érdekében az alábbi területeken várhatóak változások:

 • A távoli hozzáférésre irányuló, hirtelen megnövekedett igények hatékonyabb kezelése érdekében a vállalat határozott lépéseket tesz abban az irányba, hogy különböző rendszerkörnyezeteket biztosítson a távmunkához az egyes munkahelyeken, beleértve a hálózaton kívüli vonalakról a távoli hozzáférést biztosító kapacitások bővítését stb. Mivel hirtelen nagyon sok vállalat tért át a távmunkára, ez egyértelműen meghatározta a rövid távon lehetséges hálózatbővítés korlátait, így a Toyota a munkavégzés módjában bekövetkezett változások kezelése érdekében rangsorolja a megoldásra váró kérdéseket. Ezen kívül a Toyota további hatékonyságjavulást ér el azáltal, hogy működése fellendítése érdekében proaktív módon használja az új kommunikációs eszközöket, mint a Skype és a Teams.
 • A nem egyetlen helyhez kötődő munkamódszerek, azaz a távmunka további előmozdításához a munkavégzéssel kapcsolatos számos szabályzat és szabály felülvizsgálatára is sor kerül majd. Emellett, mivel az egyes dolgozók munkájához a feladatokat és munkatételeket napi szinten határozzák meg, a dolgozók által elért előrehaladás és az egyéni munkateljesítmény nap mint nap látható lesz, és ezt a későbbi értékelésekben meg lehet majd jeleníteni. Azokat pedig a továbbiakban az egész vállalat szintjén összekapcsolhatják a feladatok átszervezésével és a hatékonyság növelésével.
 • Az egyes munkahelyeken az „elsajátítani szükséges” készségként megjelölt speciális készségeket elhelyezik egy úgynevezett „készségek térképén”. Az egyes dolgozók készségeinek fejlesztésére kialakított tervek révén az emberi erőforrások fejlesztésének üteme tovább nő majd.
 • A vállalat a csökkentett vagy felfüggesztett termelés nyomán felszabadult plusz időt a további javítási tevékenységekre és az emberi erőforrások fejlesztésére fordítja. A gyártósorok szokásos működésekor ugyanis komoly kihívás a továbbfejlesztési tevékenységek elvégzése és az emberi erőforrások fejlesztése, most azonban a csökkentett vagy felfüggesztett termelés nyomán felszabadult plusz idő kihasználásával a társaság proaktív módon elvégezheti az olyan továbbfejlesztési műveleteket, mint a régebbi berendezések újakra cserélése, a termelőberendezések átvizsgálása, valamint a munkakörnyezet, a termelékenység javítása, a jelentős mértékű költségcsökkentés stb., és e tevékenységek minden egyes vállalat esetében hozzájárulhatnak a jövőben a hatékonyság növeléséhez.
 • Szállítási lánca fenntartása érdekében a Toyota együttműködik az egyes szállítókkal, igyekszik megérteni a problémáikat, valamint a termelékenység javítása és az összehangolt továbbfejlesztési intézkedések érdekében megoszt velük bizonyos kérdéseket. Ezen kívül valamennyi olyan országban és régióban, ahol a gyártósorok leállítása miatt egyes alkatrészek nem érhetők el, a Toyota a szállítókkal és a Toyota Csoport tagvállalataival együtt erőfeszítéseket tesz az alternatív termelés biztosítása érdekében, és az egymásnak nyújtott támogatás révén proaktívan ösztönzi az emberi erőforrások fejlesztését.

SOCIAL MEDIA