Különleges évfordulót ünnepel idén a Nők Lapja

Hírek Kiemelt

75 éve indult útjára, és napjainkig is az egyik legnépszerűbb női heti magazinként szerepel a piacon. A jubileumi év első nagy kampánya rávilágít: a láthatatlan munka csak akkor látható, ha nem végzi el senki.

 

Ezekért a munkákért nem jár fizetség, és sokszor természetes, hogy a nők végzik el. Kutatások bizonyítják, hogy a nők akár heti 30 órát is töltenek olyan feladatok elvégzésével, amelyért nem kapnak fizetést. A gyereknevelést, a hozzátartozók ápolását és a háztartással kapcsolat feladatokat – 75 százalékban nők végzik, akik keresőmunka mellett látják el ezeket a teendőket. A férfiak és nők között éles különbség tapasztalható ezekben a feladatkörökben.

Kiss Gergő

Akovács Éva főszerkesztő szerint „a pandémia óta sokat romlott a helyzet, a nők akár hatszor annyi időt töltenek a fizetetlen munkával, mint a férfiak. Nem panaszkodni akarunk, hanem rávilágítani erre a tényre, beszélni róla. Mindannyiunk érdeke, hogy ez a munka látható és mérhető legyen. Hogy a nők több időt fordíthassanak magukra, az egészségükre, a tanulásukra. Szerencsére, egyre többen vallják, hogy egy háztartásban nem »segítséget« kell nyújtani a nőnek, hanem osztozni a munkákban.”

A láthatatlan munkában felelősséget vállaló, a partnereikkel a terheken megosztozó férfiak közt Bagossy Norbert zenész, Csányi Vilmos etológus, Grecsó Krisztián író (a nyitóképen), Kiss Gergő vízilabdázó, Nagy Ervin színész és Rákóczi Feri műsorvezető is helyet foglalt. A „Nem segítek…” című 13 oldalas, exkluzív fotósorozattal ellátott cikkben egyöntetűen azt vallják a megszólalók, ők valóban nem csak „segítenek”, hanem osztoznak a feladatokban.

Nagy Ervin és lányai

A címlapján Nagy Ervinnel és ikreivel megjelenő 10. lapszámmal egy vendégszerkesztői sorozat is elindul. Az első hónapban Jakupcsek Gabriella, műsorvezető és újságíró folyik bele aktívan a szerkesztőség munkájába, aki részt vett a lap kialakításában, és több cikkhez is rendhagyó módon hozzászól a lapban. Márciustól a szakma további fontos alakjai fognak közreműködni, nyáron pedig egy felhívást követően a lap kiválaszt öt olvasót, akik majd vendégszerkesztőkként alakíthatják kedvenc magazinjukat.

 

SOCIAL MEDIA