Kulináris kalandozás Cantabriától Katalóniáig

Tejszínhub

Spanyolországi gasztrotúrára hív a TV Paprika. Az AMC Networks főzőcsatornája összecsomagolt az utazáshoz: a mediterrán konyha kedvelőit Michelin-csillagos idegenvezető, vintage büfékocsi, izgalmas programok és ízek várják.

 

Tom Kerridge novemberben bemutatkozó hatrészes sorozatában elhozza a spanyol konyha alapanyagait. A magát mint „nem egy Michelin-csillagos fickót” emlegető, a szakácsművészete tökéletességét elismerő díjjal mégis háromszor kitüntetett sztárséf új műsorában sorra látogatja a termelőket és receptjeivel megeleveníti a régiók ízvilágát.

Utazását a Spanyolország északi partvidékén fekvő Cantabriában kezdi, ahol Santoña kikötőjében a helyi halászokkal találkozik. A főszerep itt a szardelláé, a hálófoltozásé és a szardelláspirítósé. León tartományban a fehérbab termesztésének titkairól lebbenti fel a fátylat, és láthatjuk, hogyan készül a fűszeres babágyon tálalt grillezett sertéskaraj. Esőben érkezünk Valenciába, és belemerülünk a citrusfélék nemesítésébe, a vérnarancsos torta készítésébe. A folytatásban ellátogatunk egy fügeültetvényre, megismerkedünk a rómaiak által betelepített ínyencség szedésének fortélyaival, illetve a töltött füge receptjével.

Patinás fahordók és páratlan gyümölcsösök – kalauzunk újabb jellegzetes spanyol alapanyagok kedvéért kormányozza Andalúziába büfékocsiját. Nyomon követi a híres sherry-ecet gyártásának folyamatát, majd Cádiz vidékén az avokádó-termesztőknél vendégeskedik, hogy a látszólag össze nem illő hozzávalókból valami mennyeit varázsoljon. Egy epizóddal később már Cuenca vidékén autózunk, és megcsodáljuk a nagyüzemi fokhagyma-ültetvényeket. Kimegyünk a szőlőbe, ahol hallunk a különleges utóérési folyamatokról, az illatprofilokról, és kiderül az is, mit lehet még készíteni a boron kívül a szőlőskertek fürtökben termő kincséből.

A nagy fogás sem várat magára sokáig: Tom az Orellana-tóban édesvízi rákra veti ki a hálót. Hogy milyen zsákmánnyal büszkélkedhet, műsorából a tévénézők megtudhatják, és tanúi lehetnek annak is, miként jutnak a partról a tányérra az ízletes finomságok. Kilométerek százaival odébb, Murcia vidékén már a híres „Piel de Sapo” dinnyére figyelhetünk, és a termelők mesterfogásai ugyancsak feltárulnak előttünk. A sorozat záróepizódjában megállunk Katalóniában, az Ebro folyó deltájában, és megismerkedünk a Bomba rizzsel, majd egy baracktermelő farmon a „donut peach” barackkal, no meg azzal, hogy mit hoz ki a helyi termésből a kreatív brit szakács.

Irány a premier! Tom Kerridge spanyol konyhája először 2025. november 23-án, 18 órakor jelentkezik a TV Paprika műsorán.

 

SOCIAL MEDIA