Koronavírus-oltóanyagok: a EP képviselők uniós és globális szolidaritást várnak

Hírek Kiemelt

Az Uniónak folytatnia kell a koronavírus-járvány ellen végzett munkáját és sürgősen fel kell pörgetnie az oltóanyaggyártást ahhoz, hogy válaszolhasson a polgárok igényeire, mondja az EP.

 

A Tanács portugál elnöksége és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részvételével szerdán lezajlott vitában a képviselők a koronavírus-járvány kezelése során alkalmazott uniós oltási stratégia helyzetéről fejtették ki álláspontjukat.

A képviselők elismerték, hogy az Unió alulbecsülte az oltóanyag tömeges gyártásában rejlő nehézségeket, ezért most a legfontosabb feladat, hogy konkrét intézkedéseket hozzanak a gyártókapacitás megnövelése érdekében. Több képviselő a meglévő szerződések betartatására és a tagállamok oltási stratégiáinak támogatására sürgette a Bizottságot.

Von der Leyen elnök kiállt a közös oltóanyag-beszerzés és a globális szolidaritás mellett, és hogy nem tettek engedményeket az oltóanyagok biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban. A múlt hibáiból azonban le kell vonni a tanulságot, „hiszen még mindig nem ott vagyunk a vírus elleni harcban, ahol szeretnénk” – ismerte el.

Több képviselő hangsúlyozta: az Unió a legfontosabb döntéseket helyesen hozta meg, különösen ami a közös oltóanyag-beszerzést illeti, és azt, hogy az európaiak jogai érdekében az uniós felelősségvállalási jogszabályok betartatása és a biztonság játszotta a főszerepet.

A válságból való kilábaláshoz vezető út a tagállamok közötti és globális szinten is működő szolidaritáson keresztül vezet, hangsúlyozták a képviselők. Az Unió felelősséggel tartozik a világ többi része iránt, és gondoskodnia kell arról, hogy az oltóanyagokat igazságosan osszák el világszerte, tették hozzá, megismételve: „senki nincs biztonságban addig, amíg mindenki biztonságba nem került”.

Az Uniónak „igazat kell mondania„, ha bizalmat akar kelteni az oltások iránt és el akarja kerülni álhírek szárnyrakapását, mutattak rá képviselők. Többen a gyógyszercégekkel született szerződések átláthatóságának biztosítását sürgették, és átfogó, egyértelmű tagállami adatokat várnak a beoltottsági arányról.

Mivel az Unió nagy összegű közpénzt fektetett be a koronavírus-járvány kezelésébe, több képviselő az oltóanyag-stratégia végrehajtásának parlamenti vizsgálata mellett érvelt.

 

A teljes vita ezen a linken tekinthető meg. Az egyes felszólalók beszédei a nevekre kattintva érhetők el.

 

Ana Paula Zacarias, a Tanács portugál elnökségének képviseletében

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (a felszólalás 2. és 3. része)

 

Manfred Weber (EPP, Németország)

 

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország)

 

Dacian Cioloș (Renew, Románia)

 

Marco Zanni (ID, Olaszország)

 

Ska Keller (Zöldek/EFA, Németország)

 

Beata Szydło (ECR, Lengyelország)

 

Manon Aubry (The Left, Franciaország)

 

Antoni Comín i Oliveres (független, Spanyolország)

 

A vita magyar felszólalói

 

Gyöngyösi Márton (független)

 

Cseh Katalin (Renew)

 

Rónai Sándor (S&D)

 

Tóth Edina (EPP)

 

Háttér

Január 12-én a képviselők a koronavírus-oltóanyaggal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről kérdezték az Európai Bizottságot. Ezt követően a január 19-i plenáris ülésen vitáztak az Unió globális koronavírus-stratégiájáról, ugyanazon a napon, amikor a Bizottság a járvány elleni fellépésről szóló stratégiája frissített változatát közzétette.

A képviselők a januári plenáris ülésen általánosságban támogatták a járvány elleni védekezés közös uniós módját, de teljes átláthatóságot vártak az oltóanyagokra vonatkozó szerződések és az oltóanyagok elosztása terén.

SOCIAL MEDIA