Jogállamiság és költségvetés: a képviselők az új szabály késedelem nélküli alkalmazását várják

Hírek Kiemelt

A Parlament minden követ megmozgat, ha a Bizottság a törvényi kötelességét megsértve nem alkalmazza késedelem nélkül a jogállamisági mechanizmust, mondták képviselők csütörtökön. 

 

A képviselők a plenáris ülésen Johannes Hahn költségvetési és igazgatási biztost kérdezték arról, hogy miért nem alkalmazta még a Bizottság az Unió költségvetését a jogállamisággal kapcsolatos, általánossá vált hiányosságokkal szemben védő mechanizmust. A képviselők rámutattak: az új szabályok január elsejétől már hatályosak és jogilag kötelező érvényűek. Ezzel szemben az Európai Tanács a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos következtetései nem bírnak törvényi erővel.

Több felszólaló rávilágított, hogy az eljárás alkalmazása a választóknak tett ígéretek valóra váltásával egyenlő, ezért az Unió számára hitelességi kérdés. Néhány képviselő emlékeztetett arra, hogy védeni kell az uniós források végső kedvezményezettjeit, például a diákokat vagy a civil szervezeteket, és érdeklődött a Bizottság e célra tervezettt digitális platformjának elkészültéről.

Több felszólaló határozottan elutasította Hahn biztos azon kijelentését, hogy a mechanizmus alkalmazásával meg kell várni az arra vonakozó útmutató összeállítását és a mechanizmussal kapcsolatban az Európai Bíróság döntését. Ehelyett a képviselők több tagországban számos régóta húzódó ügyre és többek között Magyarországon és Lengyelországban a jogállamisági helyzet folyamatos romlására hivatkozással azonnali lépéseket kértek az uniós költségvetés és értékek védelmére. Néhányan felhívták a figyelmet: a Bizottságnak politikailag független testületként és az uniós szerződések őreként kell fellépnie.

Ugyanakkor egyes felszólalók a vitát és magát a mechanizmust egyaránt politikailag elfogultnak nevezték, és a Tanács következtetéseinek tiszteletben tartására szólítottak fel.

SOCIAL MEDIA