Kiderült, melyik volt a Mercedes-Benz legnépszerűbb modellje Magyarországon

Hírek Kiemelt

A Mercedes-Benz Group AG ismertette a 2023-as évre vonatkozó pénzügyi és értékesítési adatait. A kihívásokkal teli időszak ellenére stabil pénzügyi eredményekkel zárta a 2023-es esztendőt.

 

A világ legvonzóbb járműveinek és szolgáltatásainak megalkotására való hangsúlyosabb törekvés a folyamatos pénzügyi fegyelemmel együtt 19,7 milliárd euró (2022-ben: 20,5 milliárd euró) kamat- és adófizetés előtti konszolidált eredményt (EBIT), valamint 153,2 milliárd euró (2022-ben: 150,0 milliárd euró) árbevételt eredményezett.

Az ellátási lánc okozta nehézségek ellenére a Mercedes-Benz csoport 2023-ban 2 491 600 darab járművet értékesített (+1,5%). A 2023-as értékesítési eredmények azt mutatják, hogy az elektromos jármű eladások tovább emelkednek, valamint a felső kategóriás járművek, köztük a Mercedes-Maybach, a G-osztály és a Mercedes-AMG évről évre egyre erősebb teljesítményt nyújtanak. A csillagos márka 2024-ben is fenntartja termékdinamikáját a várva várt elektromos G-osztály, valamint a Mercedes-AMG GT Coupé bevezetésének köszönhetően.

A Mercedes-Benz Group AG 2023 eredményeit tartalmazó teljes sajtóanyag a következő linken érhető el: Mercedes-Benz Group 2023 results*: Cash generation at work | Mercedes-Benz Media

 

A Mercedes-Benz Magyarország a pénzügyi évet immár a tehergépjármű üzletág eredményei nélkül zárja

A tehergépjármű üzletág 2023-ban történő kiválása miatt az Mercedes-Benz Hungária Kft. kompenzált árbevételi eredményei csak az idei év későbbi szakaszában lesznek elérhetőek.

Az előzetes adatokból azonban kiderül, hogy miközben a Mercedes-Benz Hungária Kft. árbevételére nemcsak a tehergépjármű üzletág leválasztása, hanem a makrogazdasági környezet is hatással volt, a vállalat kamat és adózás előtti eredménye (EBIT) is kiegyensúlyozottan emelkedő tendenciát mutat. 2023-ban az EBIT elérte az 5,12 milliárd forintot (2022-ben: 5,33 milliárd forint), köszönhetően a Mercedes-Benz Cars nettó árképzésének, a Mercedes-Benz Vans növekvő eladásainak, valamint az ügyfélszolgálatok rekord teljesítményének, amelyek mind hozzájárultak a magasabb infláció, az árfolyamhatások és az ellátási lánchoz kapcsolódó költségek ellensúlyozásához.

 

Mercedes-Benz Cars

A vállalat globális stratégiájának megvalósításával összhangban az elmúlt év mérföldkövet jelentett a Mercedes-Benz Hungária Kft. számára az elektromobilitás területén.

A Mercedes-Benz 20%-os piaci részesedésével megőrizte vezető pozícióját a hazai plug-in hibrid piacon. Az elektromobilitás előretörését jól mutatja, hogy minden harmadik forgalomba helyezett Mercedes-Benz személyautó, teljesen elektromos, vagy plug-in hibrid modell volt.

2023-ban összesen 4 419 darab Mercedes-Benz személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon. Az EQ és a plug-in hibrid (PHEV) modellek népszerűsége emelkedő tendeciát mutat, összesen 1 463 darab került értékesítésre. A PHEV szegmensben a Mercedes-Benz 1 068 darabos eladásával megőrizte előkelő első helyét a hazai piacon, ami 20%-os piaci részesedést eredményezett. A 395 darab tisztán elektromos EQ modell eladásával a vállalat 6,9%-os piaci részesedést ért el a hazai elektromos autópiacon.

A vállalat a Top End Vehicle (TEV) szegmensben is kiemelkedő értékesítési eredményekkel zárta az évet. A forgalomba helyezett modellek több mint 22%-a (956 darab) ebbe a kategóriába tartozott, ami azt jelzi, hogy Magyarországon továbbra is nagy a kereslet a luxusmodellek iránt. A luxuslimuzinok kategóriájában a vállalat a versenytársakat is maga mögé utasítva, kiemelkedően jól teljesített. A 236 darab regisztrált járművel az S-osztály és a Mercedes-Maybach S-osztály modelljei uralták ezt a kategóriát. Az AMG modellek népszerűsége továbbra is erős, a forgalomba helyezett Mercedes-Benz személyautók közel 11%-a (464 darab) AMG modell volt.

A Mercedes-Benz legnépszerűbb modellje Magyarországon az eladási eredmények alapján a GLC volt. A 2023-as évben 898 darab GLC modell került eladásra, ami 20%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A prémium SUV kategóriában a GLC modellváltozatok egyértelműen a piac kedvencei voltak: 595 darab GLC SUV és 303 darab GLC Coupé modellt helyeztek forgalomba. A GLE szintén megőrizte népszerűségét a prémium SUV kategóriában, ebből a modellből összesen 551 darabot helyeztek forgalomba.

A kecskeméti gyárban gyártott modellek, mint a CLA, az A-osztály és az EQB továbbra is jelentős szerepet játszottak a hazai értékesítésben: összesen 639 darab Kecskeméten gyártott járművet helyeztek forgalomba. A 2023-as évben minden negyedik eladott modell Kecskeméten gördült le a gyártósorokról.

 

SOCIAL MEDIA