K&H: mennyi időre elég a tartalék?

Hírek

A huszonéves fiatalok alig több mint fele rendelkezik megtakarítással, de sokuknak csak rövid időre elég a tartaléka – derül ki a K&H ifjúsági indexből. A felmérés eredményei szerint a múlt év negyedik negyedévében az anyagi tartalékkal rendelkező fiatalok körében tízből hárman egy hónapig tudnának megélni, további 37 százalékuk viszont több mint hat hónapig.

Újabb fordulat történt a fiataloknál a megtakarításokat tekintve. A múlt év negyedik negyedévében a 19-29 évesek 51 százaléka rendelkezett megtakarítással. Ez minimális – egyben hibahatáron belüli – csökkenést jelent a harmadik, illetve második negyedévben mért 54 és 56 százalékhoz képest, de felülmúlja a 2023 első három hónapjára vonatkozó 49 százalékos arányt a K&H ifjúsági index szerint.

Ennyire elég

A kutatás arra is választ adott, hogy a tartalékkal rendelkező fiatalok mennyi ideig tudnának megélni, ha nem jutnának jövedelemhez, és nem kapnának pénzt senkitől. Tízből több mint hárman, 33 százalék mondta azt, hogy mindössze egy hónapra futja a félretett pénzből, míg 2023 korábbi három negyedévében 33, 38 és 37 százalékos volt az arányuk. A friss felmérés alapján 30 százalékuk három hónapig tudná finanszírozni a saját életét. A múlt év első negyedévében a 23, a másodikban 30, a harmadikban 27 százalékukra volt ez igaz.

Kiderült az is, hogy az érintettek több mint harmadának olyan az anyagi helyzete, hogy legalább hat hónapig tudná nélkülözni a bevételeit. A részeredmények szerint ez úgy néz ki, hogy 26 százalékuk hat-tizenkét hónapig nem kerülne „bajba”. Ugyanakkor mindössze 11 százalékuk tudna megélni egy évnél hosszabb ideig.

Elégedettek?

A fiatalok mindössze 16 százaléka számít a pénzügyeit tekintve derűlátónak a kutatás szerint. Ők azok, akik úgy látják, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetük rendben van, és nem is fog romlani a jövőben. Arányuk a múlt év harmadik negyedévében szintén 16 százalékos volt, a második negyedévében 19, míg az elsőben 15 százalékot tett ki.

A 2012 óta minden negyedévben megjelenő K&H ifjúsági index hosszú távú eredményei szerint a 2010-es évek második felében – egy 2016 évi csúcsérték kivételével – 12-19 százalék között mozgott a pénzügyi téren elégedett optimista fiatalok aránya és az évek alatt egy lassan emelkedő trend kezdett kirajzolódni. A trend a pandémia évében, 2020 harmadik negyedévében megtorpant, de azt követően ismét növekedésnek indult. Ezt követően 2021-ben és 2022-ben születtek a csúcsértékek, akkor 20-23 százalékuk látta pozitívan az anyagi helyzetét. A tavalyi év azonban ismét egy alacsonyabb szintű elégedett optimista réteget eredményezett: az előző két év 21 százalékos arányához képest 2023-ban csak 17 százalékos átlagértéket mértek.

„A múlt évet jellemző magas inflációs környezet rávilágított a megtakarítások fontosságára. Bár pont ebben az időszakban a kiadások emelkedése miatt sokaknak nem volt erre lehetősége, de az inflációs nyomás enyhülésével érdemes mindenkinek, így a fiataloknak is minél előbb megkezdeniük a takarékoskodást, amennyiben van rá lehetőségük” – mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője a felmérés adatait kommentálva. Erre jó lehetőséget kínálnak a befektetési alapok, a megtakarítási számlák, köztük kimondottan a fiataloknak szánt konstrukciók is.

SOCIAL MEDIA