K&H alapok kezelője: akik nagyon bíznak a vakcinákban és átnéznek a rossz híreken

Hírek Kiemelt

Az amerikai elnökválasztás eredménye ugyan egy bizonytalanságot eltüntetett a piacokról, de a kilátások szerint megosztott marad a döntéshozatal az Egyesült Államokban, azaz kétségessé vált a Joe Biden által belengetett adóemelés és a technológiai cégek megregulázása – derül ki Kovács Mátyás, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzserének friss elemzéséből. A befektetők most átnéznek a kedvezőtlenebb híreken, a vakcinák érkezésében és a járvány okozta sokk utáni fellendülésre várnak. Alternatíva híján továbbra is olyan a környezet, amely a részvénybefektetéseknek kedvez a jövőben.

 

Bár hivatalosan még nincs vége az amerikai elnökválasztásnak, a végeredmény lényegében megszületett, Joe Biden demokrata jelölt lesz az Egyesült Államok elnöke. Ezzel az elnökválasztáshoz kapcsolódó bizonytalanság eltűnt a piacokról, de azért maradtak kérdések. A járvány megítélése pedig paradox – írja legfrissebb piaci értékelésében Kovács Mátyás, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsere.

 

Az elnökválasztás után

“Most úgy néz ki, hogy az amerikai szenátusban republikánus többség marad, emiatt Biden elnöknek kompromisszumokat kell találnia a döntésekhez, a kampányban beharangozott terveit nem biztos, hogy sikerült véghezvinnie, így a technológiai mamutvállalatok megregulázása és az adóemelési tervek is lekerülhetnek a napirendről. Ennek pedig örültek a piacok” – fogalmazott a szakember. Az is kérdés maradt, hogy mekkora mentőcsomagot vet be az amerikai állam a járvány negatív hatásainak tompítására és a fellendülés elősegítésére. “A piaci hangulatot nem rontotta el az sem, hogy még nem született meg a döntés mentőcsomagról” – tette hozzá.

Az is látszik, hogy a befektetők a járvány súlyosbodására nem igazán reagálnak. Kovács Mátyás azt mondta: “Az olyan rövid távú rossz híreken átnéznek, mint a különböző országokban bevezetett szigorítások, vagy a visszafogott gazdasági aktivitásra utaló számok. Várják a vakcinákról szóló híreket, bíznak a hatékony védelmet jelentő készítmény mielőbbi megjelenésében és a tömeges oltások megkezdésében.” Ez abból is látható, hogy az egyik legfontosabb amerikai részvényindex, az S&P 500 új csúcsokra kapaszkodott az elmúlt hetekben.

 

Pénzpumpák, infláció, kötvényhozamok, részvénypiacok

A mostani helyzet alapján bizakodónak tűnnek a részvénypiaci befektetők. Ráadásul jegybanki oldalról is támogatást kaphatnak. Az Európai Központi Bank magasabb fokozatra kapcsolhatja az eszközvásárlási programját és az amerikai Fedtől is komolyabb szerepvállalás várható, miután kétségessé vált az amerikai költségvetést terhelő mentőcsomag mérete és sorsa. “Ezek szintén muníciót adhatnak a részvénypiaci emelkedésnek – mondta Kovács Mátyás. A szakember szerint az alternatíva hiánya is a részvénypiacok mellett szól. – A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a jegybanki pénzpumpálás, azaz eszközvásárlások a kötvényhozamokat alacsony szinten tartják. A piacokra öntött pénznek viszont előbb-utóbbi inflációpörgető hatása lesz, ez pedig azt valószínűsíti, hogy a kötvényeknek negatív lesz a reálhozama. Így a reálgazdasági eszközök mellett a részvénypiacok nyújthatnak megfelelő kiutat a befektetni való pénzeknek” – emelte ki Kovács Mátyás.

Összességében a K&H alapok kezelőjének szakértője szerint a járvány miatti bizonytalanság ellenére  középtávon továbbra is a részvénypiacok kecsegtetnek jó kilátásokkal és attraktívabb hozamokkal. A kiegyensúlyozottság érdekében érdemes nem csak a forintalapú részvényalapokat számba venni a befektetéseknél, hanem az olyanokat is, amelyeknek van devizakitettsége.

SOCIAL MEDIA