Jogerős ítélet: Dirk Gerkens 400 000 dollárt fizet az RTL-nek

Hírek

Végső döntés született az RTL Magyarország és a médiavállalat korábbi vezérigazgatója, Dirk Gerkens perében. A Kúria jelenlegi döntésével megállapította, hogy az RTL 400 000 USD összegű, Dirk Gerkens-szel szemben támasztott kárigénye megalapozott, így ennek az összegnek a megfizetésére kötelezi Dirk Gerkenst. A bíróság kimondta, hogy Dirk Gerkens az RTL nevében 400 000 USD értékben olyan kifizetésről intézkedett, amelyre nem lett volna jogosult, ezáltal megsértette az RTL jogos gazdasági érdekét, valamint a jóhiszemű és tisztességes joggyakorlás követelményét, valamint együttműködési kötelezettségét.

 

A per előzménye, hogy az RTL 2015 márciusában rendes felmondással megszűntette Dirk Gerkens munkaviszonyát, aki 1997-től állt az RTL alkalmazásában, 2001 és 2015 között töltötte be a vezérigazgatói pozíciót.  A rendes felmondást követően belső vizsgálatot indított az RTL, amelynek eredményeként 2015. májusában azonnali hatállyal felmondott Dirk Gerkens-nek. A belső vizsgálat szerint Dirk Gerkens az RTL vagyonát visszaélésszerűen kezelte és vezetői kötelezettségeit megszegte. A felmondás jogszerűségét Dirk Gerkens bíróságon vitatta és mintegy 300 millió Ft elmaradt munkabért követelt az RTL-től. Az RTL a belső vizsgálata alapján viszontkövetelést terjesztett elő és mintegy 200 millió Ft összeget követelt Dirk Gerkenstől. Az RTL a követelését jogosulatlan telefonhasználatra és éttermi költségekre, valamint a Való Világ villa bérleti díjából és egy nagyobb filmcsomag szerződéséből eredő kárra alapozta.

A Kúria először 2018-ban adott igazat az RTL-nek, amikor megállapította, hogy az RTL jogszerűen mondott fel Dirk Gerkensnek és Dirk Gerkens elmaradt munkabérre vonatkozó követeléseit elutasította. A per ezzel azonban nem ért véget, mert az RTL viszontkövetelései miatt ismételten elsőfokról indult az ügy tárgyalása.

Az RTL viszontkövetelése több bíróságot is megjárt, amelynek végére a Kúria mostani döntése tett pontot, lezárva a felek között 8 éve húzódó pert.

 

SOCIAL MEDIA