Ismét energiatudatos vállalat címmel ismerték el a COOP üzletlánco

Hírek Kiemelt

Idén ismét Energiatudatos Vállalat címet tanúsító védjeggyel ismerték el a COOP Gazdasági Csoport fejlesztéseit. A tavalyi után második alkalommal kiérdemelt címet a Virtuális Erőmű Program energiahatékonysági kiválósági pályázatának a Parlamentben szeptember 25-én megrendezett őszi díjátadó gáláján vehette át az üzletlánc. A köztársasági elnök által fővédnökölt, az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa által védnökölt, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által működtetett program az energiatudatosság és az energiahatékonyság mellett elkötelezett hazai vállalkozásokat díjazza.

A 2011-ben elindított Virtuális Erőmű Program (VEP), és az általa működtetett energiahatékonysági kiválósági pályázat a fenntarthatósági kezdeményezéshez csatlakozó vállalatok, illetve állami intézmények, önkormányzatok, iskolák éves energia-megtakarításait erőművi kapacitásra számítja át, így meghatározza, hogy mekkora erőműre nincs szükség a megtakarításoknak köszönhetően. A jelenlegi adatok szerint az eddigi igazolt megtakarításokból „felépült” virtuális erőmű kapacitása már Magyarország negyedik legnagyobb erőművének felel meg. A 2030-ra kitűzött cél, hogy hazánk második legnagyobb erőművi kapacitásának megfelelő megtakarítást érjenek el. Napjainkra már nem egy központi programról van szó, megyei szintre és hatérainkon túlra is kiterjedt. Az elmúlt évek dinamikus növekedése és sikerei arra ösztönözték a VEP működtetőit, hogy a program analógiájára és a preventív gondolkodás jegyében az energia mellett más területeken is igyekezzenek a fenntarthatóságot szolgálni. Így idén elindul a Virtuális Hulladéklerakó Program, amely a le nem rakott hulladékmennyiséget, valamint a Virtuális Egészségközpont Program, ami pedig az el nem végzett egészségügyi beavatkozásokat gyűjti.

A COOP Gazdasági Csoport a tavalyi év után idén ismét elnyerte az Energiatudatos Vállalat címet. Becske Ödön, a CO-OP Hungary Zrt. logisztikai és koordinációs vezetője, valamint a műszaki-technológiai fejlesztésekért felelős munkacsoport, a Műszaki Fórum vezetője a díj újbóli elnyerésével kapcsolatban elmondta: „A COOP cégcsoport évek óta kiemelten kezeli az energiahatékonyságot, illetve a környezettudatosságot. Ennek érdekében az elmúlt években több területre kiterjedő fejlesztéseket folytatunk: a hűtők utólagos üvegajtózása, üzleteink világításának LED-technológiával történő korszerűsítése, a hűtési-fűtési rendszerek modernizációja, illetve a napelemes technológia telepítése. A környezettudatosság kapcsán pedig megemlítette, hogy az országban a kereskedelmi szereplők közül elsőként a COOP-nál működik a használt étolaj visszagyűjtése, ami a szupermarket kategóriájú üzletekben már alapszolgáltatás.

„Meggyőződésünk, hogy hosszútávon fenntartható üzletüzemeltetést – ami 2400 bolt esetében meghatározó feladat – csak az energiahatékonyság mentén lehet megvalósítani. A cégcsoport energiastratégiája egyrészt arra irányul, hogy az üzletek energiahatékonysági korszerűsítése során csökkentsük az energiafelhasználást. Stratégiánk másik iránya pedig arra vonatkozik, hogy a felhasználandó villamos energiát környezetbarát megoldásokkal, leginkább napelemes beruházásokkal váltsuk ki. Mindkét esetben a széndioxid-kibocsátásunk jelenős mértékben csökken” – emelte ki.

A COOP a tavalyi pályázatában vállalásként megjelölt 10 üzlet helyett 12 egységén épített napelemes HMKE rendszert. „A kitűzött cél felett teljesítettünk, sőt emellett 2019 augusztusáig további 15 üzlet esetében valósult meg a technológia, valamint átadásra került egy 265 kW-os napelemes kiserőmű is” – hangsúlyozta Becske Ödön. A cégcsoport VEP keretében tett új vállalásairól elmondta: 2019-2020 során a franchise partnereknél legalább újabb 20 üzletben valósítanak meg napelemes HMKE rendszert. Kiemelte: az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően a cégcsoport éves szinten több, mint 1.000.000 kWh villamos-energia megtakarítást ért el.

„Üdvözöltük, hogy a COOP idén újra adott be pályázatot. Látjuk, hogy intenzíven halad előre a korábbi kötelezettségvállalások végrehajtása, illetve új vállalásokat is tett a cégcsoport” – mondta a VEP operatív igazgatója. Dr. Mezősi Balázs a COOP által megtakarított energiamennyiség fontossága mellett azt is kiemelte, hogy a cégcsoport az üzleteiben megforduló vásárlók révén szélesebb körben tudja közvetíteni a fenntarthatóság üzenetét. – „Azok a magánszemélyek, akik nap, mint nap a COOP üzleteiben vásárolnak, találkoznak a fenntarthatóságot, energiatakarékosságot célzó technológiákkal. Ez egy olyan érték, amely ugyan már nem a COOP szintjén jelentkezik, de további energia-megtakarításokhoz vezet majd el.”

SOCIAL MEDIA