Megastadionok – Európa lenyűgöző stadionjai

Hírek Kiemelt

A National Geographic bemutatja Európa tizenkét legkülönlegesebb arénáját. Most beleshetünk virtuálisan a Wembley-be vagy a Kresztovszkij arénába; de ellátogathatunk Rómába vagy épp Bakuba is. Hogyan épültek és mitől különlegesek a megastadionok? 

 

Egy rekordok könyvébe illő, 315 méter hosszú és 133 méter magas acélív… Egy gigantikus tetőszerkezet, melyet jó idő esetén szét lehet nyitni… És egy különleges küzdőtér, mely nemcsak a játékosoknak nyújt lehetőséget látványos sprintekre, de maga is mozgatható…  A Megastadionok epizódjai lebilincselő – földrajzi-építészeti – körutazást kínálnak, kivételes módon az öreg kontinens szinte valamennyi táját bejárva. Látogass el velünk többek közt Angliába, a világhírű, 2003 és 2007 között teljesen megújult Wembley-be; a futurisztikus, alakja miatt „űrhajónak” is becézett szentpétervári Kresztovszkij arénába; a város tradicionális építészeti formakincséhez visszanyúló, ám a legmodernebb szél- és földrengésálló technológiával épült bakui Olimpiai Stadionba; vagy épp a budapesti Puskás Arénába.

 

A TOP 12:

 • Puskás Aréna, Budapest
 • Arena Nationala, Bukarest
 • Wembley Stadion, London
 • Allianz Arena, München
 • Kresztovszkij Stadion, Szentpétervár
 • Olimpiai Stadion, Baku
 • San Mamés Stadion, Bilbao
 • Stadio Olimpico, Róma
 • Aviva Stadion, Dublin
 • Hampden Park, Glasgow
 • Johan Cruyff Aréna, Amsterdam
 • Parken Stadion, Koppenhága

 

Budapest és Bukarest

A megastadionok között a Puskás Aréna is szerepel, párhuzamba állítva a bukaresti stadionnal. A magyar labdarúgás fénykorában, 1953-ban épült legendás Népstadiont számtalan teltházas, maradandó emlékű mérkőzés után 2017-ben elbontották, hogy helyén egy vadonatúj, minden elvárásnak eleget tévő modern létesítményt emeljenek. A 2019 őszén átadott PUSKÁS ARÉNA a legnagyobbnak tartott, a Föld minden pontján ismert magyar labdarúgó nevét viseli, kinek vezetésével az Aranycsapat az 1940-es és 1950-es években az egész világot végigverte. Vajon sikerült-e a tervezőknek és a kivitelezőknek méltó emlékművet emelniük a zseniális játékosnak? Aki járt már a stadionban, azt állítja, igen. Egy országgal keletebbre, Romániában, a kezdeti pénzügyi és technikai nehézségek után az ARENA NATIONALA képében egy lenyűgöző, zárható tetejű, 60 ezer néző befogadására képes aréna született.

Puskás Aréna: 67 000 ülőhely; a régi arénát idéző konstrukció

Arena Nationala: 60 000 ülőhely, különlegessége a visszahúzható tető

Epizódbemutató: szeptember 24-én, csütörtökön este 9-kor

 

A sorozat további részei:

 

A budapesti és bukaresti kalandozás után, október folyamán megnézhetjük Európa többi lélegzetelállító arénáit.

London és München

A legendás régi WEMBLEY STADION az 1920-as évektől túlzás nélkül a futball fellegvára volt: a bejáratánál emelkedő ikertornyok idővel nemcsak Anglia szimbólumává váltak, de még a pilóták számára is tájékozódási pontként szolgáltak a londoni repülőterek megközelítésekor. Nem csoda hát, hogy a szurkolók a 2000-es évek elején minden eszközzel megpróbálták megakadályozni az addigra elavult betonkolosszus elbontását, és csupán egy vadonatúj, hasonlóan egyedülálló arénával hagyták megvigasztalni magukat. A müncheni ALLIANZ ARENA szintén szerves, elválaszthatatlan részét képezi a számára otthont adó városnak – ráadásul az építmény nemcsak sport-, de építészettörténeti jelentőséggel is bír, hisz a homlokzatát egyedülálló módon légpárnák ezreivel burkolták be, melyek alkalomtól függően különböző színekben pompáznak.

Wembley Stadion: 90 000 ülőhely; különlegessége az acél ív, ami az épület tetején fut

Allianz Arena: 71 000 ülőhely; különlegessége a stadiont borító világító panel

 

Szentpétervár és Baku

Szentpétervár Európa egyik legszebb városa, csatornái és egyedülálló építészeti öröksége miatt a „Baltikum Velencéjeként” is szokták emlegetni. Egy ilyen kivételes városhoz csak egy hasonlóan különleges stadion lehetett méltó, s az a KRESZTOVSZKIJ STADION képében meg is érkezett az űrből… Az ufóra emlékeztető aréna a várostól nyugatra, a Finn-öböl partján „ért földet”, és a maga közel 70 ezer férőhelyével bolygónk egyik legészakibb fekvésű megastadionjaként várja az Európa-bajnokság közönségét. Az azeri mérnökök orosz kollégáikkal ellentétben a múltból merítettek ihletet: a BAKUI OLIMPIAI STADION külső megjelenésében a város büszkeségének számító 12. századi Szűz-torony motívumait hordozza magán, ám a kulisszák mögött a legmodernebb építészeti megoldásokat rejti – amire, az igazat megvallva, szüksége is van az építmények ezen a fölrengésveszélyes, heves szélviharokkal sújtott területen.

Kresztovszkij Stadion: 69 500 ülőhely, különlegessége a behúzható tető

Olimpiai Stadion: 68 700 ülőhely, különlegessége a hengeres alakja

 

Bilbao és Róma

Baszkföld legnagyobb városában a híres Guggenheim Múzeumon és a gyönyörű gótikus katedrálisokon kívül is akad látnivaló. A közelmúltban ugyanis átadtak itt egy vadonatúj, szupermodern „pogány templomot”, melybe hétről hétre tízezrével özönlenek a futball zarándokai. Isten hozott a Nervion-folyó partján álló SAN MAMÉS STADIONBAN, ahol, amikor nincsen Európa-bajnokság, az Athletic Bilbao játssza meccseit! A római STADIO OLIMPICO lelátói között a hétvégi estéken szintén forró a hangulat – ráadásul azt, aki idelátogat, nemcsak a jelen izgalmai, de, a hely kisugárzásának köszönhetően, a múlt sikerei is garantáltan a hatásuk alá kerítik ebben a patinás, számtalan csodát megélt épületben.

San Mamés Stadion: 53 500 ülőhely; különlegessége a lejtős tetőszerkezet

Stadio Olimpico: 72 000 ülőhely; különlegessége a hatalmas pódium

 

Dublin és Glasgow

A dublini AVIVA STADION tervezőit a 2000-es évek elején nehéz, szinte lehetetlen feladattal bízták meg: az volt a missziójuk, hogy a város régi arénájának helyére varázsoljanak egy vadonatúj, az elődjénél kétszer nagyobb befogadóképességű létesítményt – ugyanakkora alapterületen… És a jelek szerint a mérnökök zseniálisan helytálltak, hisz a 2010-ben átadott arénát az UEFA a legmagasabb, négyes kategóriába sorolta, 2011-ben pedig itt rendezték az Európa-liga döntőjét. A glasgow-i HAMPDEN PARK ezzel szemben a múltjával és a patinájával tűnik ki, – az 1903-ban átadott létesítmény az eredeti 125 ezer fős(!) befogadóképességével annak idején a világ legnagyobb futballarénája volt, és azóta is számtalan rekord fűződik a nevéhez.

Aviva Stadion: 50 000 ülőhely; különlegessége a lokációja

Hampden Park: 52 000 ülőhely; történelmi helyszín

 

Amszterdam és Koppenhága

Ideálisabb helyszínt, mint az amszterdami JOHAN CRUYFF ARENA, el se lehet képzelni a következő Európa-bajnokság számára: az 1996-ban átadott létesítmény egyszerre a jövő stadionja – elég csak az építése során felhasznált különleges anyagokra, vagy épp a nyitható tetőszerkezetére gondolni –, és egyszerre jelképezi a tapasztalatot és a megbízhatóságot, hisz már Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntőt is rendeztek itt, hogy a 2000-es EB mérkőzéseiről ne is beszéljünk. Az 1990-ben átépített koppenhágai PARKEN STADION szintén bravúros mérnöki teljesítmény – jó példája, hogy miként lehet egy gigantikus sportlétesítményt egy nagyvárosi környezetben elrejteni, már-már láthatatlanná tenni…

Johan Cruyff Aréna: 50 000 ülőhely; masszív, időtálló

Parken Stadion: 42 000 ülőhely; különlegessége, hogy tükrözi a hagyományos angol építészeti stílust

SOCIAL MEDIA