Így vásároljuk meg életünk első ingatlanját!

Hírek Kiemelt

Vannak nagy és felelős döntések az ember életében. A lakásvásárlás éppen ilyen, különösképpen akkor, ha az első ingatlan megvásárlásáról van szó. Ilyenkor általában kétféle gondolkodás lehetséges. Mivel első lakásunkat általában még abban az életszakaszban vásároljuk, amikor anyagi lehetőségeink korlátozottak, így nem feltétlenül áll rendelkezésünkre a megfelelő pénzmennyiség álmaink lakásához, házához, így kompromisszumos megoldásokra kényszerülhetünk. Ilyenkor lehet az, hogy olyan ingatlant keresünk, amely ideális lakóhelyünk lehet hosszú távon, ám esetleg kevésbé jó elhelyezkedésű, ebben teszünk inkább engedményt.

A másik felfogás szerint a lakás legalább próbálja meg megalapozni a későbbi terveinket, legyen nagyon jó, frekventált helyen, prémium lokációban, és inkább méretében, adottságaiban legyen szerényebb, mint amire igazából szükségünk lenne. Az ilyen típusú ingatlanok általában megőrzik az értéküket, sőt drágábban adhatóak el pár év múlva, így hozzásegíthetik a tulajdonost álmaik lakásának megszerzéséhez. Ekkor már lehet, hogy megtakarításokkal is rendelkezünk, ekkor pedig vásárolhatunk már olyan ingatlant, amelyben hosszú távon el tudjuk képzelni az életünket, jövőnket.

A döntés meghozatalánál fontos szempont lehet, átgondolni, hogy a saját megtakarítás és erőforrás mellett mennyire tudunk esetleg a családra, barátokra számítani a vételi ár lehetséges kiegészítése kapcsán. Természetesen szóba kerülhet a hitelfelvétel is, de ez növeli a bizonytalanságfokot, és kockázatot jelenthet.

„A legtöbb ember nem befektetésben gondolkodik, így inkább a saját igényeinek megfelelően igyekszik ingatlant választani, és mindezt hosszútávra, így inkább az ingatlan nagyságára, beosztására koncentrálnak  – fejti ki Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – Ez egyébként nem okvetlenül a legideálisabb megoldás, mert gyakran a kisebb lakásoknak gyorsabban növekszik az értéke a kedvezőbb lokáció miatt, míg hiába van valakinek nagyobb lakása, ha kevésbé jó az elhelyezkedése. Ha mégis ez utóbbihoz ragaszkodik a vásárló, akkor mi azt tanácsoljuk, hogy legalább olyan elemeket keressenek, amelyek azt sugallják, hogy az adott területen fejlesztések várhatóak.”

Ilyenek lehetnek például az egyelőre még nem túl sűrűn lakott területek, ahol sok szabad telek vár beépítésre. Ezek a fejlesztések minden esetben lendületet és áremelkedést, a már meglévő ingatlanok értékének emelkedését is magukkal hozzák. Érdemes utánanézni, hogy milyen infrastrukturális fejlesztések várhatóak az adott területeken, van-e tervben úthálózat fejlesztése, épülnek-e a közelben oktatási intézmények, sportlétesítmények, egészségügyi központok. Ezek a beruházások is fokozottan növelhetik egy-egy adott terület értékét és a környék négyzetméter árait.

Szintén megfontolandó lehetőség, hogy vegyünk egy kisebb ingatlant, olyat, ami nem okvetlenül felel meg jelenlegi céljainknak és saját hosszútávú igényeinknek, viszont jelenleg kitűnően bérbeadható. Amennyiért pedig ki tudja adni a tulajdonos az otthonát, annak a bérleti díjnak 75%-ból kereshet egy albérletet olyan paraméterekkel, amelyek megfelelnek a jelenlegi céloknak (nagyobb szobaszám, lift, garázs, erkély). Amikor pedig a piac kedvezően alakul, és a saját, bérbeadott ingatlan jelentős hozammal kedvező áron eladható, akkor érdemes megfontolni az értékesítést és egy nagyobb ingatlan megvásárlását.

Az első saját ingatlan megvásárlása egy igazi fordulópont, egy kifejezetten örömteli esemény az emberek életében, de benne van az is, hogy az első nagy döntési mechanizmuson végig kell mennünk és a lehető legmegfelelőbb döntéseket kell meghoznunk. Ezekben a folyamatokban érdemes a kinézett környéken jónevű, hiteles ingatlanközvetítői segítséget is kérni, mivel ezek sokat könnyíthetnek az egyébként bonyolult, sokszor buktatókkal teli folyamaton.

„Az első ingatlan megvásárlása komoly döntés, sok szempontot kell mérlegelni – mondja Ben-Ezra Orran. – Máskor is ajánlott, de ilyenkor különösen érdemes szakértő segítséget, megbízható ingatlanközvetítőt bevonni a folyamatba, lehetőleg specialistát a kinézett környékről, mert ez sokat könnyíthet az egyébként bonyolult, sokszor buktatókkal teli folyamaton.”

SOCIAL MEDIA