Semmelweis Ignácra és Béres Józsefre emlékeztek az Orvostörténeti Múzeumban

Hírek Kiemelt

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a Magyar Egészségügy Napján két elhivatott gyógyítóra, Semmelweis Ignácra és Béres Józsefre emlékeztek családjuk és munkatársaik jelenlétében a két tudós leszármazottai: dr. Hüttl Tivadar, Semmelweis Ignác ükunokája, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusa és ifj. dr. Béres József, a legendás feltaláló fia, a Béres Gyógyszergyár elnöke.

 

Július elseje Semmelweis Ignác születésnapja, 1992 óta a Magyar Egészségügy Napja. E napon a magyar egészségügyben dolgozók előtt tiszteleg az ország. Ebben az évben különösen nagy tisztelettel gondolunk az egészségünk védelméért munkálkodókra. És ugyancsak ebben az évben emlékezünk születésének 100. évfordulója alkalmából korunk kiemelkedő tudósára, Béres Józsefre.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Semmelweis Ignác szülőháza, és itt található végső nyughelye is. A múzeumban áll Béres József mellszobra. Két tudós, aki az emberek egészségének megóvására szentelte életét, aki a kor előítélete ellenében is kitartóan és szenvedélyesen védte saját tudományos igazságát, és aki a felismert problémára megfelelő megoldást is adott. Két gyógyító, akiknek találmánya a ma világában aktuálisabb, mint valaha.

Hüttl Tivadar és Béres József ünnepi beszédükben tudós felmenőjük életpályáját, az azokban mutatkozó hasonlóságokat idézték fel, korukat megelőző tudományos szemléletüket, a berögzött gondolkodásmóddal szemben vívott szélmalomharcukat, a megalkuvást nem ismerő kitartásukat. Tisztelettel emlékeztek a két gyógyítóra, akik nemcsak a betegség okát fejtették meg, hanem megoldást is kínáltak azok orvoslására, így felfedezésük milliók egészségét, életminőségét befolyásolta és befolyásolja ma is.

A megemlékező beszédeket követően a családtagok megkoszorúzták Semmelweis Ignác sírját és Béres József 2008 óta a múzeumban található mellszobrát.

 

 

Semmelweis Ignác (1818−1865) és Béres József (1920−2006) különböző tudomány-területekről indultak, de mindketten vérbeli feltalálókká váltak az egészségügyben. Azok közé tartoznak, „akik látják, amit mindenki lát, de olyat gondolnak, amit még senki sem gondolt”. Újszerű meglátásaikat a kortársak nem értették, előítéletek alapján eredményeiket ellenezték, meghurcoltatásokat kellett elszenvedniük. Semmelweist Bécsben szélhámosnak, Béres Józsefet Magyarországon kuruzslónak kiáltották ki. Ma Semmelweisre úgy gondolunk, mint az anyák megmentőjére, a kézmosás, a sterilitás fontosságának felismerőjére, a preventív orvostudomány úttörőjére. Béres József a betegségek megelőzésének egyik legfontosabb lehetőségét a szervezet ellenállóképességének, az immunrendszer megfelelő működésében látta. Készítménye az anyagcserefolyamatokon keresztül támogatja az immunrendszer normális működését. Legendás cseppjeit 2000-ben gyógyszerré minősítették, 2013-ban az elsők között választották hungarikummá, a kutatót 2002-ben Magyarország legrangosabb tudományos elismerésével, a Széchenyi-díjjal tüntették ki, munkássága Magyar Örökség. Béres Józsefet a Semmelweist követő preventív medicina kiemelkedő folytatójaként tiszteljük. Idén lenne 100 éves.

 

 

SOCIAL MEDIA