Hizlal a szerelem?

Hírek

A Toman Diet viszont Valentin-nap alkalmából egy olyan online kutatást indított, amelyben azt vizsgálták, hogy vajon hogyan alakulnak a párok étkezési szokásai egy párkapcsolat során.

A kérdéssort több százan válaszolták meg, zömében hölgyek, az életkor viszont nagyon változatos volt: 20 és 67 éves kor között mozgott.

A válaszadók nagy része, 70 %-uk egyetértett abban, hogy a párkapcsolat jelentősen befolyásolja étkezési szokásaikat. 37 % nyilatkozott úgy, hogy egyedülállóként könnyebben tudta tartani egészséges étkezési szokásait, nagyjából ugyanennyien viszont úgy érzik, hogy a párjuk miatt kezdtek el másképp főzni, másképp étkezni. Mindössze 28 %-a a válaszadóknak gondolja úgy, hogy párkapcsolatban megduplázzák erőiket és jobban tudnak figyelni az egészséges táplálkozásra.

Bár az emberek képzeletében – és a filmekben – a szinglik kapcsán elterjedt sztereotípia a fagylaltostállal vagy a csokisdobozzal való ücsörgés a kanapén a tévé előtt, a válaszok szerint mégis inkább párkapcsolatban hajlamosak az emberek több édességet fogyasztani, legalábbis 70 % körül vallották ezt a kérdőívet kitöltők. Nagyjából ugyanennyien ismerik be, hogyha szomorúak vagy rosszkedvűek, könnyebben nyúlnak automatikusan étel után, és ott sem változik meg a válaszok aránya, hogy ez a „vigasztalódás” édes vagy sós. Édes.

Érdekes módon, ha viszont örömében, boldogságában eszik valaki, akkor a válaszok szerint már csak kisebb hányadban nyúl kifejezetten édesség után, ez nem több, mint 28 %, a válaszadók fele viszont egyszerre kívánja sós és édes falatokba is fojtani örömét.

A válaszadók 44 %-a érzi úgy, hogy párja miatt változtatnia kellett étkezési szokásain, viszont fele-fele arányban érkeztek a válaszok arra, hogy ha diétára, életmódváltásra kerül sor, akkor elkezdenek-e kétféle ételt főzni. A legtöbben (84 %) úgy érzik, hogy pozitív irányba tudták befolyásolni párjuk étkezési szokásait. Ez talán annak is köszönhető, hogy a válaszadók több mint fele naponta együtt ül asztalhoz a párjával, mindössze 6 % körül van, akinek erre csak hetente egyszer adódik módja. A kérdőívet kitöltők 44 %-a vélte úgy, hogy ő még társaságban sem csábul el, és nem eszik többet annál, amit szokott, 25 %-uk vallotta be, hogy bizony ilyenkor kevésbé tud mértéket tartani.

A kutatás kitért arra is, hogy vajon a párkapcsolatban, szerelemben élők kirobbannak-e az energiától és több figyelmet fordítanak-e a sportolásra, de itt a többség nemmel válaszolt. Alaposan megbillen azonban az arány annál a kérdésnél, hogy szebbnek, vonzóbbnak érzi-e magát, aki szerelmes. Erre a kérdésre 66 %-ban igenlő válasz érkezett.

SOCIAL MEDIA