Hitelbiztosító: az elmúlt 40 év legsúlyosabb válságát okozza a koronavírus a világgazdaságban

Hírek Kiemelt

Az idén 5,1 százalékkal csökken a globális gazdaság, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító elemzésében. A tanulmány szerint a globális kereskedelem 15 százalékkal esik vissza. A fejlett országok GDP-je összesítve várhatóan 6,6 százalékkal csökken 2020-ban. Európában Nagy-Britannia gazdasága zuhan a legnagyobbat, az elemzők 10,8 százalékos GDP-csökkenést várnak. Az eurózónában 8 százalék lehet a visszaesés. Az Egyesült Államok GDP-je mínusz 6,1 százalék lehet, Japán pedig 6 százalékos csökkenésre számíthat. Az elemzés szerint ugyanakkor jövőre akár 6,5 százalékos növekedés is lehetséges.

 

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint 1980 óta nem sújtotta ilyen válság a világgazdaságot. Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója szerint a járvány a világ összes országának gazdaságát érinti. – „Nem csak a fejlett országok sínylik meg a koronavírust, hanem a fejlődő piacok is. Kína lehet a Föld egyetlen országa, amelyik minimális növekedéssel zárja az idei évet” – mondta az országigazgató.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy Oroszországot épp a Szaúd-Arábiával vívott olajár-háború közepette érte el a járvány. Mivel az orosz gazdaság legfőbb bevételi forrása az olaj, az alacsony árak következtében akár 6,2 százalék is lehet a GDP visszaesése. Brazília későn reagált a Covid-19 megjelenésére, ezért a betegség ott terjed a legnagyobb ütemben, és ez 7,5 százalékos zuhanást okozhat 2020-ban. Mexikót az amerikai és kanadai importigények csökkenése sújtja, itt mínusz 5,2 százalék lehet a gazdaság idei teljesítménye. Az indiai gazdaság közel 6 százalékkal esik vissza, a török GDP mínusz 4,6 százalék lehet, míg a dél-afrikai 9,1 százalékkal zuhan.

A hitelbiztosító elemzése szerint ugyanakkor jövőre akár nagy növekedés is elképzelhető. – „Az optimista forgatókönyvünk alapja, hogy a jövő év elején meglesz a vakcina a vírus ellen. Ebben az esetben jövőre 6,5 százalékos globális GDP-növekedéssel kalkulálunk. Ha nem sikerül kifejleszteni az oltóanyagot, az idei adatokat várhatóan módosítanunk kell majd az év végén” – mondta az országigazgató.

 

SOCIAL MEDIA