Hazánkba is megérkezett a Dyson első három-az-egyben levegőtisztító és párásító ventilátora

Hírek

Az új Dyson Pure Humidify+Cool™ készülék UV-C technológia segítségével higiénikusan párásít1 télen, párologtatással hűt nyáron, és hatékonyan tisztítja a levegőt egész évben.

 

A Dyson mikrobiológusai és mérnökei által kifejlesztett, új Dyson Pure Humidify+Cool™ levegőtisztító és párásító ventilátor a Dyson új UV-C rendszerének segítségével elpusztítja a vízben lévő baktériumok 99,9%-át.1 A biosztatikus, ezüstszálas párologtató pedig segít megakadályozni a baktériumok szaporodását, így biztosítva a higiénikus párásítást.1

Az emberek gyakran meglepődnek azon, hogy a Dysonnál magasan képzett mikrobiológus-csapat és csúcstechnológiás biokémiai laborok állnak rendelkezésre a megoldandó problémák alapos kutatásához” – mondta Charlie Park, ventilátorokért és levegőtisztító eszközökért felelős globális vezető.  – „Ezt a tudást ötvözve az olyan mérnöki kulcsterületekkel, mint az aerodinamika, szűrés és érzékelés, a Dyson mérnökei és tudósai kifejlesztettek egy három az egyben, egész évben használható készüléket, amely képes megbirkózni a száraz, szennyezett levegővel, és higiénikus beltéri környezetet biztosít”.

 

Beltéri generáció

A „beltéri generáció” korát éljük, amikor sokan az idejük akár 90%-át zárt ajtók mögött töltik[3], ahol a modern légkondicionálás és fűtés miatt fokozottan ki vannak kitéve a száraz levegő hatásainak. A túl száraz vagy túl nedves levegő kedvez a baktériumok és vírusok terjedésének is[4].

A párásítók jól bevált megoldást jelentenek a száraz levegő okozta légzési problémákra, ám előnyeik ellenére a higiénikusságuk megkérdőjelezhető lehet. Ha nem pusztítják el megfelelően a vízben lévő baktériumokat, a helyiségbe kibocsátott víz összekeveredhet a beltéri szennyezett levegővel, ami a kintihez képest akár ötször szennyezettebb levegőt eredményezhet[5].

 

Higiénikus párásítás

Az UV-C fény megakadályozza a vízben lévő baktériumok szaporodását a DNS-ük denaturálásával. Ez a folyamat egy pikoszekundumon (a másodperc egytrilliomod részén) belül lezajlik, de alapos UV-C besugárzásra van szükség hozzá. A Dyson Pure Humidify+Cool™ tervezése során a mérnökök komoly kutatást folytattak a baktériumok elpusztítását biztosító UV-C besugárzás optimalizálásának érdekében. Olyan fényvisszaverő-képességű PTFE csövet fejlesztettek ki, melynek belsejében az UV-C fény az oldalakról visszaverődve képes terjedni. Ahogy a víz­tartályból érkező víz áthalad a többszörösen visszaverődő nyalábok között, az UV-C a baktériumok 99,9%-át el­pusztítja az első áthaladás során.1

A kezelés után a víz feltölti a 3D Air-mesh párologtató gyűrűit. Az Air-mesh anyagának alsó és felső oldalát ezüst­szálak szövik át, egyedülálló szerkezetet képezve, amely biosztatikus tulajdonságú, és megakadályozza a baktériumok növekedését a párologtatóban. Az ezüstöt több mint két évszázada használják biosztatikus tulajdonságai miatt a sebészetben és szülészetben, illetve égések kezeléséhez és víz fertőtlenítéséhez[6]. A tisztított légáramot higiénikusan párásítja1 a párologtatóból kibocsátott vízpára, majd a berendezés az Air Amplifieren keresztül kibocsátja a helyiségbe.

„A bennünket nap mint nap körülvevő baktériumok általában nem ártalmasak ránk nézve, együtt élnek velünk – mondta Karen Holeyman, mikrobiológiai kutatásvezető. Ezzel együtt ha bizonyos a körülmények megváltoznak, ezek a baktériumok veszélyforrást jelenthetnek. Tudósokként az volt a célunk, hogy biztosítsuk a Dyson Pure Humidify+Cool™ higiénikusságát. Technológiánkat alaposan teszteltük az alapvető tesztbaktériumokra – Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa és Staphylococcus aureus – és a környezetben megtalálható, ellenálló Bacillus subtilisre. A Bacillus subtilis sokféle környezeti stresszhatást képes túlélni, köztük az UV-C sugárzást – mégis sikerült a készülékben 99,9% csökkenést elérnünk ezeknél az organizmusoknál.”1

 

Egyedülálló Deep clean ciklus

A víz típusa világszerte változik, van, ahol ásványi lerakódást, vízkövet hagy maga után a párologtatóban. Az egyszerű, problémamentes karbantartás érdekében a Dyson kifejlesztette a Deep clean ciklust, amely az összes víznek kitett alkatrészt alaposan megtisztítja, így nincs szükség fáradságos és időrabló kézi tisztításra. Amikor szükségessé válik a tisztítás, a Deep clean ciklus gombja kigyullad, és az LCD-kijelző végigvezeti a felhasználót a tisztítási folyamaton.

 

Beltéri szennyeződések kezelése

A Dyson mérnökei több mint 25 éve dolgoznak szűrési technológiák fejlesztésén. A Dyson Pure Humidify+Cool™ érzékeli a szennyezés és páratartalom szintjét, és higiénikusan párásított,1 tisztított levegőt bocsát ki a helyiség minden szegletébe.2

  • Érzékelés: Lézerek mérik és detektálják az ultrafinom részecskéket. Egy különálló érzékelő detektálja az olyan illékony szerves vegyületek (VOC-k) mennyiségét, mint a benzol és az NO2. Egy harmadik a relatív pára­tartalmat és a hőmérsékletet méri. A berendezés LCD-kijelzője valós időben jeleníti meg ezeket az adatokat.
  • Befogás: Kilenc méter hosszú sűrített és tömített boroszilikát mikroszálas szűrő fogja be az ultrafinom szennyeződések 99,95%-át 0,1 mikronos méretig[7], köztük allergéneket, baktériumokat és polleneket. Az abszorpciós hatásfokot növelő trisz (trisz-hidroximetil-aminometán) bevonattal ellátott aktív szén távolítja el az olyan gázokat, mint az NO2 és a benzol.
  • Kibocsátás: Az Air MultiplierTM technológia segítségével (ami háromszor erősebb légáramot bocsát ki, mint amit beszív) a Dyson Pure Humidify+Cool™ tisztított és párásított levegőt bocsát ki a helyiség minden szegletébe 2.

 

Új légáram-üzemmódok – az optimális komfortérzetért

Először a Dyson Pure™ berendezéseknél, a Dyson mérnökei Jet Axis Control technológiát alkalmaztak. A légerősítő mindkét oldalán két, függetlenül vezérelt sugár biztosíja a közvetlen hűtést, oszcilláló üzemmódot, vagy a téli hónapokban diffúz üzemmódot, illetve az új Breeze üzemmódot.

  • Breeze üzemmód: Sokunk szereti a természetes, szabadtéri szellő frissítő érzését egy forró nyári napon – e jelenség neve alliesztézia. Ezért Tim Jukes fő kutatómérnök és csapata precíziós 3-tengelyű ultra­hangos szélmérő segítségével több mint 40 millió adatot gyűjtött össze a Dyson Malmesbury Kutatási és Fejlesztési kampuszának nyolc pontjáról. Ezek alapján egy algoritmust fejlesztettek ki a természetes légáram utánzására a berendezés oszcilláló hengereinek felhasználásával, amellyel ezt a frissítő, kültéri szellőt beltéri körülmények között is meg tudták teremteni.
  • Ventilátor-üzemmód: A ventilátor-üzemmódban egy terelőlapát segítségével erőteljes, előre irányuló, tisztított légáram jön létre. Ez nyáron kellemesen hűsít, miközben tisztítja a helyiség levegőjét.
  • Diffúz üzemmód: A Jet Axis Control hengerei elfordulnak és lezárnak, a terelőlapát kinyílik, és a levegő a hátsó réseken keresztül terelődik el. Így hűtés nélkül lehet tisztítani és párásítani a levegőt.

 

Valódi otthonokhoz tervezték

A Dyson Pure ™ készülékeket valódi otthonokhoz tervezték. A légtisztítók tesztelésére szolgáló ipari szabvány a teljesítményt egy olyan kompakt kamrában végzett laboratóriumi vizsgálattal mérik, amelynek mérete mindössze 12 m2, mennyezeti ventilátor keringeti a levegőt- és a helyiségben csak egy érzékelő méri a levegő minőségét. Az életszerűbb tesztelés érdekében a Dyson mérnökei jobb megoldást kerestek. A Dyson POLAR tesztje egy ventilátor nélküli 27m2-es helyiségben a szoba sarkaiban nyolc, illetve középen egy érzékelő segítségével gyűjti a levegőminőségi adatokat. A párásítás sebességét és egyenletességét hasonló teszt méri, ezzel is lehetővé téve, hogy a Dyson Pure Humidify + Cool ™ egyenletes, teljes helyiségben történő tisztítást és párásítást biztosítson2.

 

[1] Tesztelési helyszín: Megbízott harmadik fél, Campden BRI (Egyesült Királyság) – tesztelési módszer: Dyson Test Method TM-004533 – a tartályban lévő vizet a tesztelendő organizmussal beoltják, és megmérik a teljes élő baktériumszámot, miután a víz áthaladt az UV-C sugárzáson. Tárgy: Baktériumok (4 típus) a víztartályban. – A baktériumok eltávolításának módja: a víztartályra bocsátott UV-C fény roncsolja a baktérium DNS-ét és megszünteti sokszorozódási és túlélési képességét. – Teszteredmények: A baktériumok 99,9%-át eltávolítja az UV-C fényen való első áthaladás során. A fenti számok a környezet és a berendezés használatának körülményei függvényében változhatnak.

[2] A tisztítási lefedettséget 81 m3-es helyiségben tesztelték. A párásítási lefedettséget 41 m³-es helyiségben tesztelték.

[3] Klepeis NE, Nelson WC, Ott WR et, al. The National Human Activity Pattern Survey (NHAPS): A Resource for Assessing Exposure to Environmental Pollutants. J Expo Anal Environ Epidemiol 2001;11:231-52.

[4] Almso, T and Almso, C 2014 ‘Ventilation and relative humidity in Swedish buildings’ Journal of Environmental Protection, 5, 1022–1036. In: <https://www.researchgate.net/publication/274749232_Ventilation_and_Relative_Humidity_in_Swedish_Buildings>. Utolsó megtekintés: 2019. 10. 31.

[5] Hulin et. al., Respiratory health and indoor air pollution based on quantitative exposure assessments. Respiratory

Journal, 2012. okt.

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2364932/

[7] A szűrő hatásfokát 0,1 mikronnál tesztelték (EN 1822)

SOCIAL MEDIA