Havadtőy Sámuel: „A szexualitásom bűnös dolognak számított”

Hírek Kiemelt

Homoszexualitásáról és öngyilkossági kísérletéről is beszélt a világhírű magyar képzőművész.

 

„Magyarországon nőttem fel az 1950-60-as években. Tisztában voltam a szexualitásommal, ami abban az időben bűnös dolognak számított. Ha valakiről kiderült, szinte véget ért az élete. Így megpróbáltam öngyilkos lenni, ami a szökés sajátos formája. Idővel elkezdtem arra koncentrálni, hogy mielőbb elhagyjam az országot. Azt gondoltam, legrosszabb esetben lelőnek a határon, amit betudtam egy újabb fajta öngyilkossági kísérletnek. Tudtam, ha viszont sikerül, szabad ember leszek” – mondja a Tóth Olivérnek adott interjújában Havadtőy Sámuel, ami az InStyleMen.hu oldalon jelent meg.

A sikeres disszidálást követően kelet-európai menekültként élő művész évekkel később már John Lennon és Yoko Ono lakberendezőjeként dolgozott. A magyarokkal kapcsolatos viccek mindig megtaláltak. „A viccek, amely szerint: „Hogy kezdődik a magyar rántotta receptje? Lopj két tojást!”, vagy a másik: „Miről ismerszik meg az utcán egy magyar? Arról, hogy mögöttünk jön be a forgóajtón, de előttünk megy ki.”, az első két alkalommal humorosak voltak, utána kevésbé. Amikor később észrevettem, hogy képes vagyok boldogulni, feltettem magamnak a kérdést, hogy talán van ezeknek a megközelítéseknek valóságalapjuk.”

A nagyinterjúban szóba kerül a hetvenes-nyolcvanas évek New York-i művészvilága is. Mint kiderül, Yoko Ono egy interjúban arról beszélt, hogy ő és John Lennon biszexuálisok voltak, de ezt a társadalmi megítélés miatt nem vállalhatták fel. Havadtőy szerint Ono sohasem mondott ilyet, de később hozzáteszi, hogy annak, aki ennél többre kíváncsi, őket magukat kellene megkérdezni…

A drogok kapcsán megjegyzi, hogy a társaságában majdnem mindenki fogyasztott drogokat. „Úgy mentünk esténként a Studio 54-be szórakozni, hogy ott volt a zsebünkben a kokain, a heroin, a speed vagy a marihuána. Így telt el az éjszaka. Szex, drog, rock and roll… Viszont elfelejtünk beszélni a következményekről, például az AIDS-ről. A barátaim sorra haltak meg a kórban, vagy túladagolásban. Nekem szerencsém volt, mert ugyan függővé váltam, de egyik napról a másikra képes voltam leszokni.”

A John Lennon halála után húsz évig Yoko Onóval élő magyar művész, aki mint mondja, egy személyben volt szerető, barát, titkár, testőr, és még ki tudja, micsoda… azt is elárulta, milyen volt a viszonya a Beatles többi tagjával, akik – ahogy azt a régi pletyka tartja – nem szívlelték Yoko Onót. „John halála után Yoko engem delegált maga helyett a zenekar ügyeit intéző igazgatótanácsba, ahova a többi egykori Beatles-tag is küldött maga helyett valakit. Paul McCartney-val egy alkalommal készítettem interjút is. Yokót mindig zavarta, hogy a saját zenéje nem elég sikeres. Gondoltam, ha valaki más venné fel, az emberek észrevennék, milyen jó dalokról van szó. Kitaláltam, hogy meglepem őt az ötvenedik születésnapjára. A Johnnal közös Double Fantasy albumán van egy dal, amelyet Yoko írt: „Every Man Has a Woman Who Loves Him”. A háttérben végig hallani John énekét. Tehát adott volt a nagy sztár kezdetnek. Tudtam, ha ezzel megyek el a többiekhez, igent fognak mondani. Kitaláltam, hogy készítek egy dokumentumfilmet is. Ebből született a Yoko Ono: Then & Now. Yoko úgy engedett el McCartney-hoz, hogy elmondta, Paul és felesége, Linda a stúdióban fognak fogadni, és amikor belépek hozzájuk, egyikük azt fogja mondani, hogy milyen szép a cipőm, hol vettem. Mire a másik megdicséri a zakóm. Pontosan így történt. Tudták, mivel lehet megnyerni a riportereket.”

Az interjúban szó esik még a fasizmust és a kommunizmust támogató magyarokról, John Lennon arroganciájáról és halálának napjáról, Ringo Starr füves kalandjáról, valamint arról, mi történt vele 18 éves korában, amikor eltöltött egy éjszakát egy férfival, aki pénzt adott neki…

 

A nagyinterjú az alábbi linken elérhető.

 

Fotó: InStyleMen

 

SOCIAL MEDIA