Három bronzérmet szerzett a magyar csapat a második Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Hírek Kiemelt

Az október 16 és 23. között a törökországi Antalyában zajló EGOI-n (European Girls’ Olympiad in Informatics) a világ 44 országából mintegy száz középiskolás lány vett részt.

 

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt férfias szakmának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

 

A négyfős magyar delegációból a 2022-es EGOI-n hárman is bronzérmet kaptak:

  • Éles Júlia (aki középiskolásként a tavalyi, online zajló EGOI-n ezüstérmet szerzett), az ELTE informatikai karának hallgatója
  • Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium hallgatója
  • Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium hallgatója

Szintén nagyon jó eredménnyel, a nemzetközi verseny középmezőnyében végzett az EGOI 2022-n Nagy Boglárka, a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja.

A helyezettek teljes rangsorát ezen az oldalon lehet megtekinteni.

A diákolimpikonok a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében zajló foglalkozásokon készültek fel az EGOI-ra, amelyben Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes is közreműködött.

“A tavalyi első EGOI-hoz hasonlóan a feladatok idén is ugyanolyan nehezek voltak, mint a koedukált informatikai versenyeken, így az idei Európai Lány Informatikai Diákolimpián induló magyar diákok tapasztalatait is gyarapíthatták a részvételükkel. A diákok mellett az EGOI a  csapatvezető tanárok számára is hasznos, hiszen megbeszélhettük egymással a bevált oktatási gyakorlatainkat, és elősegítette olyan közös projektek életre keltését is, amelyek révén a lányok STEM tárgyak, s elsősorban az informatika felé való irányítását segítik. A verseny csapatvezetőinek többsége is nő volt, akik a diákok felkészítésében is közreműködtek, ezzel pozitív szerepmintákat is közvetítenek a lányok felé” – mondta el Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető – a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

 

SOCIAL MEDIA