Hamarosan indul az új „Extreme E” versenysorozat

Hírek Kiemelt

Az „Extreme E”, a látványos új off-road versenysorozat 2021 januárjában indul. A tervek szerint a professzionális autósportot elektromos SUV-okkal viszi el a föld legtávolabbi sarkaiba. A sorozat alapító partnere és exkluzív gumiabroncs-beszállítója a Continental.

Már több mint egy év telt el azóta, hogy az együttműködést hivatalosan bejelentették. A résztvevőknek még kilenc hónapjuk van arra, hogy az első versenyig megbirkózzanak a rendkívüli kihívásokkal, ez természetesen nagy nyomást gyakorol a fejlesztőkre és a tesztsofőrökre egyaránt. „Mire hivatalosan bemutatták a rendezvénynaptárt, az összes érdeklődő felismerte, hogy egy teljesen új és egyedi projekt részesei vagyunk – mondja Sandra Roslan, aki az Extreme E projektfelelőse a Continentalnál. – A menetrend nagyon szoros, az előre nem látott késedelmeket szinte lehetetlen lesz behozni.”

Jövő január 22-én rajtol az Óceáni-szakasz, amely egy UNESCO világörökségi helyszín és az Atlanti-óceán között zajlik. Szenegál fővárosától, Dakartól nem messze, a Lac Rose-tó partján indul a versenysorozat, amely a szervezők reménye szerint az autósportot a klímavédelem nagykövetévé teszi. A veszélyeztetett élőhelyek közelében lévő útvonalak kiválasztásával az Extreme E autóverseny-sorozat világszerte fel szeretné hívni a figyelmet az éghajlatváltozásra az autósport rajongói, valamint a kiválasztott helyszínek politikusai, lakosai és hatóságai körében, egyben arra ösztönözni őket, hogy fokozottan figyeljenek, és tegyenek intézkedéseket a globális felmelegedés 1,5 Celsius fokon belül tartása érdekében.

„Ezután indulnak be igazán a dolgok – mondja Sandra Roslan – 2021 márciusában a szaúd-arábiai sivatagban folytatjuk, majd májusban a Himalájában versenyzünk. Az abroncsoknak nem csak egy teljesen új járművön kell kifogástalanul teljesíteniük, hanem extrém útvonalakon, egymástól merőben eltérő éghajlati körülmények között is.”

Ha figyelembe vesszük, hogy egy hagyományos autóhoz való új gumiabroncs kifejlesztése általában három-négy évig tart, hamar beláthatjuk, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a Continental gumiabroncs-fejlesztőinek.

„Az ODYSSEY 21 rendkívül különleges jármű, amely hosszában, szélességében és súlyában nagyjából hasonlít egy hagyományos SUV-hoz, de 550 lóerőnek megfelelő elektromos teljesítményével háromszor akkora nyomatékra képes, mint egy Formula E Gen 2 jármű – mondja Sandra Roslan. A tavaly október óta tartó intenzív tesztelési fázis során a Continental olyan emberekre támaszkodik, mint Mikaela Åhlin-Kottulinsky. A svéd autóversenyző sikeresen szerepelt a Skandináv Túraautó Bajnokságon, sőt, eddig ő az első és egyetlen nő, aki versenyeket tudott nyerni a sorozatban. A tesztjárművek egy, a sikeres Continental CrossContact sorozaton alapuló, egyedi kivitelezésű modellt használnak. „Jelenleg elmondhatjuk, hogy az autó és az abroncsok összhangban vannak” – mondja a Continental projektmenedzsere. Mostantól az első verseny kezdetéig már csak a profil különféle szélsőséges kihívásokhoz való lehető legjobb igazítása van napirenden. A ContiPressureCheck technológia segítségével az olyan abroncsadatok, mint a guminyomás vagy -hőmérséklet is láthatóvá válik a sofőrök számára a vezetőfülke kijelzőjén a versenyek alatt.

A járműveket augusztusban kapják meg a csapatok. Addig még viszont számos további tesztmenetet hajt végre a Continental és Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Az Extreme E-t a Formula E-vel együttműködésben rendezik meg. 2021-től a Continental lesz az Extreme E autóverseny-sorozat prémium támogatója. A technológiai vállalat látja majd el a nagy igénybevételhez alkalmazkodó különböző gumiabronccsal az összes, a versenyben résztvevő járművet. A rendező Formula E Holdings Ltd. tíz csapatra számít a sorozat első évadjában.

 

Az alábbi helyszínek és dátumok szerepelnek a tervekben:

Óceáni-szakasz: január 23-24., Lac Rose, Dakar, Szenegál

Sivatagi-szakasz: március 6-7., Sharaan, Al-‘Ula, Szaúd-Arábia

Gleccser-szakasz: május 14-15., Kali Gandaki-völgy, Mustang-körzet, Nepál

Sarki-szakasz: augusztus 28-29., Kangerlussuaq, Grönland

Esőerdő-szakasz: október 30-31., Santarém, Pará, Brazília

SOCIAL MEDIA