Ha meggyőző a videója, kutyaszán viszi a sarkvidékre

Hírek Kiemelt

November 15-től lehet pályázni a jövő áprilisban esedékes, 300 kilométeres Fjällräven Polar 2019 túrára, amely során a világ 10 régiójából érkező 20 nyertes jelentkező 5 nap alatt szeli majd át az északi sarkkör legszebb tájait szánhúzó kutyák segítségével. Tavaly a 24 éves magyar lány, Zaja Kitty képviselte a közép- és kelet-európai régiót, miután kreatív pályázatával a közel ötezer jelentkező közül a harmadik legtöbb szavazatot gyűjtötte világviszonylatban, és így a túra húsz szerencsés résztvevőjének egyike lehetett.

Végtelen fehérség, szélsőséges körülmények és életre szóló élmények jellemzik a Fjällräven Polart, a 2019 áprilisában hetedik alkalommal induló sarkvidéki kutyaszános túrát. A Polar célja, hogy bebizonyítsa: hétköznapi, tapasztalat nélküli emberek is vállalkozhatnak extrém sarkvidéki kalandra, ha minőségi felszerelést és megfelelő felkészítést kapnak. A résztvevők utaztatásáról, felkészítéséről, az út során használt felszerelésekről, valamint az étkezésről is a szervező, a svéd túrafelszerelés-gyártó Fjällräven gondoskodik.

A résztvevők minden évben a világ legkülönbözőbb országaiból kerülnek ki. A pályázat bárki számára nyitott, aki megfelel a következő feltételeknek: elmúlt 18 éves, beszél angolul, és nincs olyan egészségügyi problémája, ami akadályozná őt a túra során. A sarkvidéki kaland előtt az indulók egy kétnapos képzésen vesznek részt Stockholmban, ahol megismerkedhetnek a gyártó által biztosított felszerelésekkel, megtanítják őket a kutyaszán irányítására, és felkészítik őket a sarkköri viszonyokra. A norvég Signaldalen völgytől a svéd Väkkäräjärviig tartó utat öt nap alatt teszik majd meg a résztvevők, akik a civilizációtól távol, testközelből tapasztalhatják meg a természet extrém oldalát. A főzésről, a szánhúzó kutyák etetéséről, az expedíciós sátrak felállításáról, a tűzrakásról, de még a hóból olvasztott ivóvíz előállításáról is maguk gondoskodnak majd. Az út teljesítésében pedig kulcsfontosságú szerepe lesz annak a közel 200 alaszkai és szibériai huskynak, akik útjukra kísérik a túrázókat.

A pályázók idén november 15. és december 13. között tölthetik fel jelentkezésüket a Fjällräven Polar hivatalos oldalára, és ugyanebben az időszakban gyűjthetnek szavazatokat közösségi csatornáik, ismerőseik és egyéni ötletek segítségével. Pályázni képekkel vagy rövid videóval lehet, amelyben a jelentkezőnek kell megindokolni, miért szeretne részt venni a túrán. Minden régióból két versenyző indulhat, egy a túra honlapján összegyűlt szavazatok, egy pedig a nemzetközi zsűri döntése alapján, amelyben a kreativitás, a frappáns megoldások és az elhivatottság bemutatása lesznek a döntő szempontok.

A szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy mihamarabb állítsa össze jelentkezését, hogy az a novemberi induláskor már készen álljon a feltöltésre, és minél több ideje maradjon szavazatokat gyűjteni. A tavaly régiónyertes Zaja Kitty egy zenés videóban mutatta be rajongását a szánhúzó kutyák és a Polar iránt – videójára több mint 38 ezer szavazat érkezett, ami segített neki megvalósítani sarkköri álmát.

Bővebb információt ITT olvashat.

SOCIAL MEDIA