Forbes: Padlót fogtak az állami megtakarítások

Hírek Kiemelt

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az államháztartás és a háztartások legfrissebb (egyelőre előzetes) pénzügyi számláit. Ezek alapján 2022 negyedik negyedévében az állam pénzügyi helyzete drasztikusan romlott, miközben a háztartásoké enyhén javult – írja a portál.

 

Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a nettó finanszírozási képesség a háztartásoknál pozitív volt, a GDP 3,3 százalékát (641 milliárd forint) tette ki. Az államnál ugyanez negatívan alakult, a hiány a GDP 13,4 százalékára rúgott (2566 milliárd forint).

 

Az állam pénzügyi megtakarításai egyértelműen romlottak

a 13,4 százalékos finanszírozási igény egy negyedév alatt 7,7 százalékponttal ugrott meg, de még a 2021-es év végéhez képest is 2,5 százalékponttal nőtt a hiány. Ennél rosszabb helyzetben utoljára a koronavírussal sújtott 2020-as év végén volt a magyar államháztartás. A járványt nem számítva pedig legutóbb a szocialista kormányzás idején, 2006-ban szaladt meg még ennél is jobban a hiány.

A mostani bravúrt a kiköltekezés és a hitelfelvétel kettősével érte el a kormányzat – írják. A pénzügyi eszközökön belül az állam készpénzállományából és az MNB-nél vezetett betétjeiről több mint 1100 milliárd forintnyi összeg tűnt el. Továbbá az állam kötelezettségei pedig tovább nőttek: a kincstárjegyeket főképp a háztartások, az államkötvényeket pedig a külföldiek vásárolták fel – teszik hozzá.

A 2022-es év egészében a az államháztartás nettó finanszírozási képessége (az Eximbank egyenlegével együtt) a GDP -6,1 százaléka volt (-4093 milliárd forint). Ez megfelel a kormány tavaly ősszel megemelt hiánycéljának. A végleges költségvetési hiányt majd április elején publikálja a statisztikai hivatal, ami eltérő módszertannal készül a ma publikált pénzügyi statisztikához képest.

 

Az államadósság-ráta a tavalyi év végére a kiköltekezés ellenére is csökkent

Az államháztartás adóssága (szintén az állami hátterú Eximbankot is beleszámítva) a GDP 72,9 százalékát érte el 2022 végén. A harmadik negyedévben ennél még magasabb, 75,2 százalék volt a ráta.

 

Fotó: Forbes

 

 

SOCIAL MEDIA