Folytatja közös folyómentő akcióját a PET Kupa és a Diageo

Hírek

Közös sajtótájékoztatón számolt be a PET Kupa és a Diageo a CALL-Action hulladékmentesítési akcióprogramról, amelynek elsődleges célja a Tisza és mellékfolyói, a Maros és Latorca, folyómenti és forrásvidéki területeinek megtisztítása, valamint a kárpátaljai lakosság körében a szelektív hulladékgyűjtés előmozdítása és szakszerű feldolgozása.

 

Büszkék vagyunk az eddigi eredményeinkre, azonban a munkánk még korántsem ért véget:   további fejlesztésekre és eszközökre van szükség a kárpátaljai Ungváron és Beregszászon is. Bízunk benne, hogy a CALL-Action program keretében tovább tudjuk folytatni mindazt, amire a kezdeményezés három főbb pillérre épül: a lakossági hulladékgyűjtés fejlesztése, a folyótakarítás, valamint a szemléletformálás” – mondta Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője, KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) ügyvezetője.

Az Ukrajnát sújtó háború és az ebből adódó viszontagságok még nehezebbé teszik a helyzetet. Az áramellátás időszakos hiánya, a nehéz munkakörülmények, valamint a komoly kézi erőt igénylő terepi feladatok és a csökkenő emberi erőforrások ellenére Ruslan Shvarts és Viktor Buchynskyy, a kárpátaljai ungvári és beregszászi hulladékudvar vezetői emberfeletti munkát végeznek. Ők felelősek a hulladék szakszerű feldolgozásáért, a telephelyek infrastruktúrájának fejlesztéséért és új szelektív gyűjtőpontok kialakításáért a városokban.

A lakossági hulladék begyűjtéséhez jelentősen hozzájárul az a folyómentő ökobusz, ami rendszeresen járja Ungvár kijelölt állomásait, és eddig 178 tonna hasznosítható hulladékot gyűjtött be.

A lakossági szelektív hulladék begyűjtése mellett a projekt célja a már folyóba került hulladék egy részének felszámolása is. Erre egy korábban kifejlesztett hatékonyt módszert alkalmaznak: egy sodronnyal oszlophoz kifeszített hálóval összegyűjtik és kiemelik a vízen lebegő műanyag palackokat.

A Diageo nyújtotta támogatást a PET Kupa csapata jelentős gép- és járműpark bővítésre és munkaerőfejlesztésre fordította.

A Diageonál rendkívül fontosnak tartjuk az értékteremtő, valódi változást hozó társadalmi célú kampányokat, így nem is volt kérdés, hogy továbbra is támogatjuk a CALL-Action kezdeményezést, mellyel hozzájárulhatunk egy élhetőbb jövő biztosításához. Hiszünk abban, hogy a környezetvédelem és a közösségi felelősségvállalás kéz a kézben járnak, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy felkaroljunk olyan  kezdeményezéseket, amelyek tisztább és fenntarthatóbb világot teremtenek. A program sikerei és a résztvevők elhivatottsága, lelkesedése inspiráló számunkra, és bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk ebben a fontos ügyben határon innen és túl is” – tette hozzá Ábrahám Gergely, a Diageo kelet-európai vállalati kapcsolatok igazgatója.

Litkai Gergely, a rendezvény házigazdája, aki nemcsak ismert médiaszemélyiség és humorista, hanem elkötelezett környezetvédelmi aktivista is, a közreműködése kapcsán hangsúlyozta: „Azért vállaltam szerepet a PET Kupa népszerűsítésében, mert én is úgy gondolom, hogy a szemléletünk akkor változik a legjobban, ha a magatartásunkon keresztül találkozunk valamilyen fenntartható céllal. A PET kupa környezettudatossági törekvésekben a legjobb, játékos, természetközeli, hatékony, erősíti a civilek és a vállalatok közötti együttműködést, nem csak a tüneteket, de az okokat is kezeli. Megtiszteltetés számomra, hogy az ügy mellé állhatok.”

Az esemény felvezetőjében Litkai Gergely kiemelte az egyén szerepét és felelősségét is a környezetvédelemben, valamint, hogy sok kisebb lépéssel is hatalmasat léphetünk a fenntarthatóság és ökolábnyomunk csökkentése felé.

 

SOCIAL MEDIA