Fenntartható finanszírozás a magyar gazdaság számára: az MFB uniós segítséggel erősíti tanácsadási szolgáltatásait

Hírek

Az Európai Unió Bankja, az Európai Beruházási Bank együttműködik a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) az MFB Üzleti Tanácsadás Csoportjának megerősítésében, tanácsadási szolgáltatások magyar projektgazdáknak való biztosítása érdekében. A megállapodás lehetővé teszi Magyarország nemzeti fejlesztési bankja számára, hogy vállalkozások (kkv-k, közepes tőkeértékű vállalatok), önkormányzatok és állami tulajdonban lévő vállalatok beruházási tevékenységeit támogassa. Az EBB az európai beruházási terv részét képező Európai Beruházási Tanácsadó Platformon (EBTP) keresztül nyújt támogatást az MFB-nek.

 

Az MFB egy korábbi EBTP-támogatással létrehozott Üzleti Tanácsadás Csoportja technikai segítségnyújtást és tanácsadói támogatást biztosít a magyar gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban, így az információs és kommunikációs technológiák (ikt), a környezetvédelem és az erőforrás-hatékonyság területén végrehajtott beruházási projektek előkészítése, megvalósítása, finanszírozása és ellenőrzése során. Mivel a Covid19-világjárvány kihatott az ország gazdaságára, az MFB Üzleti Tanácsadás Csoportja kulcsfontosságú gazdasági szereplők, úgymint a kkv-k, a közepes tőkeértékű vállalatok, az önkormányzatok és az állami tulajdonban lévő vállalatok helyreállításának és zöld beruházási tevékenységeinek támogatására is hangsúlyt fog helyezni.

E célok elérése érdekében az MFB online tanácsadási platformot fejleszt ki, és kidolgozza a pénzügyi termékek térképét, hogy segítse a projektgazdákat a számukra nemzeti és uniós szinten elérhető pénzügyi lehetőségekkel kapcsolatos tájékozódásban. Az MFB Üzleti Tanácsadás Csoportja a fenti tanácsadási szolgáltatásokkal a beruházási projektek ütemezésének kialakítását is célozza. A tanácsadási szolgáltatások keretében műhelytalálkozókra és kapacitásépítésre kerül sor, annak érdekében, hogy bővítsék a projektgazdák bevált gyakorlatokkal kapcsolatos tudását, és információkat osszanak meg a projekt-előkészítéssel és -finanszírozással összefüggő fő témákban.

Teresa Czerwinska, az EBB alelnöke elmondta: „Az MFB által az EBTP pénzügyi támogatása révén nyújtott tanácsadási szolgáltatások segíteni fogják a magyar vállalkozásokat abban, hogy talpra álljanak a pandémiából, és finanszírozáshoz jussanak, ezzel erősítve a magyar gazdaságot. Örömünkre szolgál, hogy efféle pénzügyi támogatást nyújthatunk az MFB-nek, lehetővé téve számára azt, hogy segítse a magyar projektgazdák talpra állását, valamint azt, hogy képesek legyenek zöld és fenntartható beruházási projektek beazonosítására és kidolgozására.”

Paolo Gentiloni uniós gazdasági biztos kijelentette: „Az európai beruházási terv Tanácsadó Platformjának és az EBB-nek köszönhetően a Magyar Fejlesztési Bank bővíti tanácsadási szolgáltatásait, hogy segíthesse a köz- és a magánszférabeli gazdasági szereplőket – beleértve az önkormányzatokat és a kkv-kat – fenntartható projektek előkészítésében és végrehajtásában. Ez jó hír, és elő fogja segíteni Magyarország talpra állását a koronavírus okozta válságból, miközben fellendíti a beruházásokat a digitális és a zöld ágazatokban.”

 

SOCIAL MEDIA